Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБ: Приватизацијом до сада прикупљено 1,725 милијарди КМ

Извршни директор ИРБ-а Драгана Тучић рекла је да је планом приватизације за наредни период предвиђено да из портфеља Акцијског фонда путем берзе буде понуђен на продају државни капитал – пакети акција у 24 привредна друштва са мањинским државним власништвом над капиталом, три привредна друштва у којима је Република Српска власник контролног пакета акција.

Она је додала да је планирано и ажурирање посебних приватизационих програма за пет стратешких предузећа, те да ће четири затворена акционарска друштва, као и осам новооснованих бити понуђени методом тендера.

Тучићева је навела да закључно са 31. децембром прошле године портфељ Акцијског фонда чини држави капитал у 227 предузећа.

– До смањења у односу на првобитно формирани портфељ дошло је због брисања предузећа из судског регистра након проведеног стечаја и ликвидације, као и изношења капитала комуналних предузећа и РТВ станицама из портфеља овог фонда и преноса на локалне заједнице – нагласила је Тучићева.

Према њеним ријечима, готово половина предузећа која су сада у Акцијском фонду налази се у поступку стечаја или ликвидације, те ако им се дода и број предузећа која се по одлуци Владе Српске до даљњег неће приватизовати, у портфељу се своди на стотињак предузећа која у будућности могу бити приватизована.

У Републици Српској до сада је приватизовано укупно 716 предузећа, или 69 одсто од укупног броја предузећа која су предала програм приватизације, а њиховом продајом прикупљено је 1,725 милијарди КМ, изјавила је директор Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Српске Снежана Вујнић, јавиле су агенције.

Она је новинарима рекла да је од износа оствареног продајом предузећа готовином плаћено 1,54 милијарди КМ, док је преостали износ уплаћен купонима старе девизне штедње.

Вујнићева је навела да је данас на Бањалучкој берзи почела аукција за продају пакета акција предузећа “Крајинапетрол”, која ће трајати до четвртка, 21. фебруара.

Она је подсјетила да је понуђено 6.316.282 акција уз почетну цијену једне акције од 1,46 КМ.

– Добили смо захтјеве од два инвеститора – „НИРС” и „Петробард” за одгађањем аукције, чему нисмо могли удовољити, јер се ушло у процедуру организовања аукције. Такође, спорна је имовина „Крајинапетрола” због тужбе загребачке ИНЕ и ризик је на инвеститору по питању имовине, а што је наведено у приватизационом огласу – нагласила је Вујнићева.

Извор: Глас Српске