Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБ у Балкан инвестмент банку улаже 24 милиона КМ

Извор: Независне новине

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС ће, по одлуци Владе, докапитализовати бањалучку Балкан инвестмент банку са 24 милиона КМ, изјавила је Снежана Вујнић, директор ИРБ.

Влада РС је прије два мјесеца најавила да ће РС учествовати у повећању капитала Балкан инвестмент банке од 30 милиона КМ како се не би угрозило њено пословање након лањског губитка од 33,6 милиона КМ. Како је најављено, РС би докапитализацијом преузела управљање банком од њених литванских власника – "Balkan investa", "Asocijuoto Turto Valdymasa" и "Ukio banko investicine grupe" Владимира Романова.

НН: У ком обиму је ИРБ реализовала овогодишњи план кредитних пласмана од 184 милиона КМ?

ВУЈНИЋ:Не рачунајући пласмане из средстава Свјетске банке и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), који још нису кренули, план пласмана властитих кредитних средстава ИРБ по линији за предузетнике и предузећа остварен је у омјеру од 45 одсто, док укупно уговорена средства износе 38,7 милиона КМ. Како упркос укидању зајмова за предузећа немамо проблема са захтјевима, рачунамо да ћемо до краја године остварити план кредитних пласмана властитих средстава.

НН: Због чега је дошло до застоја у преговорима за кредите ЕИБ-а и Свјетске банке?

ВУЈНИЋ: Прошле седмице били смо на разговору са представницима ЕИБ-а у Луксембургу, приликом чега смо тражили да током јула прегледају све кредитне досијее предузећа из окончане кредитне линије од 50 милиона евра. Због тога очекујем да ће већ након сезоне годишњих одмора почети реализација нове линије ЕИБ-а од 65 милиона евра.

Што се тиче средстава Свјетске банке од 36 милиона евра, она су оперативна од априла, али је дошло до застоја због Федерације БиХ, која има проблема у вези с тимом за имплементацију. Наиме, Свјетска банка жели истовремено кренути с кориштењем средстава у РС и ФБиХ, па је узела нешто више времена да преконтролише финансијске посреднике преко којих се врши пласман. Према њиховим предвиђањима, до краја јуна би могли закључити уговоре са финансијским посредницима, након чега би се одмах кренуло у реализацију.

НН: Из којих разлога су усвојена нова правила пласмана ИРБ, којима је избачена кредитна линија зајмова за предузећа и предузетнике?

ВУЈНИЋ: Било је захтјева од стране извозника и пољопривредника да им се омогуће повољнији услови за добијање кредита па се новим правилима ишло на смањење камата за предузећа у области пољопривреде. Сада прерађивачи домаћих пољопривредних производа и извозници могу добити кредит с каматом од четири одсто, што је повољније од досадашњих 4,6 до 5,4 одсто. Како по том основу не би дошло до угрожавања прихода фондова, донесена је одлука да се прекине са зајмовима који су носили значајна резервисања од ризика по одлуци Агенције за банкарство РС. Међутим, према нашим информацијама, ресорна министарства у Влади РС ће сачинити листу предузећа од значаја за развој привреде РС која ће моћи аплицирати за зајмове по фиксној каматној стопи без финансијских посредника, како би се створили услови да буду конкурентни на домаћем и страном тржишту. Коначан текст тих услова још није усвојен, али ће вјероватно бити дефинисан до краја јуна.

НН: Има ли кашњења у отплати директно подијељених зајмова?

ВУЈНИЋ: Сви зајмови су још у грејс периоду током којег се отплаћује само камата, тако да сви плаћају на вријеме или имају мања кашњења која сустижу и плаћају затезну камату. Веће кашњење има само "Енерголинија" из Зворника са доспјелим дугом од 478.936 КМ, с обзиром на то да је кренуо поступак стечаја повезаних фирми па имају проблема у измиривању обавеза.

НН: Колико је ИРБ ове године уложила новца у хартије од вриједности?

ВУЈНИЋ: До сада су пласирана 44 милиона КМ, највише у банкарски сектор.

НН: У Балкан инвестмент банку?

ВУЈНИЋ: Још није извршена уплата, али је Влада РС прошле седмице донијела одлуку о уплати, приликом чега ИРБ треба да прибави и сагласност Агенције за банкарство РС.

НН: Да ли ће ИРБ уплатити цијелу емисију акција Балкан инвестмент банке у износу од 30 милиона КМ?

ВУЈНИЋ: Не. ИРБ ће уплатити 24 милиона КМ, а преостали износ, колико знам, Гарантни фонд, али то провјерите у Влади РС.

НН: Како тече наплата купљених обвезница општина и предузећа?

ВУЈНИЋ: Ту има кашњења. Општина Кнежево нам дугује 672.000 КМ, бањалучка "Боска" 1,26 милиона КМ, због чега смо, како је познато, против њих поднијели тужбе, али рочишта још нису заказана. Добили смо информацију да "Боска" покушава обезбиједити средства за исплату доспјелих дуговања, затезних камата и нову рату, која доспијева у септембру. Што се тиче доспјелог дуга Олимпијског центра "Јахорина" од 2,87 милиона КМ, ту постоји могућност конверзије дуга у акције. Међутим, сједница Скупштине акционара "Јахорине" још није заказана, а и ако ресорно министарство буде инсистирало на конверзији, она, због наших правила, неће моћи бити реализована у цјелокупном износу.

НН: Има ли још сличних случајева?

ВУЈНИЋ: Са измиривањем обавеза касни и Фабрика цијеви "Унис" из Дервенте, али оно није толико значајно па смо послали опомену. Представници фабрике су нам рекли да ће обавезе у износу од 1,9 милиона КМ измирити до краја јуна. Такође, општина Шамац је редовно измирила шест ануитета обвезница, али касни за седмом у износу од 351.990 КМ.

 

Од 2014. стамбени кредити за самце и "старије" супружнике

НН: Шта је с најавом да ће ИРБ склопити аранжман са Развојном банком Савјета Европе (ЦЕБ) о пласману стамбених кредита којим ће се омогућити проширење групе корисника тих кредита?

ВУЈНИЋ: То ће бити реализовано, а група корисника стамбених кредита биће проширена на особе које још нису ступиле у брак, а код ЦЕБ-а покушавамо да исто обезбиједимо и за брачне парове који имају више од 35 година, што је садашња граница за пласман стамбених кредита ИРБ. Рачунам да ће све бити договорено најдуже до краја године. Пројекат ће ићи преко Министарства финансија и трезора БиХ, а ИРБ ће бити имплементатор. Средства износе око пет милиона евра и имали бисмо могућност да их повучемо у три године, што не значи да нећемо идуће године повући све.

Извор: Независне новине