Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS

ИРБ већ одобрила кредите за 17 самаца

Од почетка августа када је Инвестиционо-развојна банка РС и самцима омогућила стамбене кредите по повољним каматним стопама, средства за стамбено збрињавање добило је њих 17, од укупно 21 захтјева, а укупна вриједност износи 1.118.504 КМ. Потврђено је “Независним” у ИРБ-у, гдје су прецизирали да не знају тачан број захтјева за ове кредите будући да се аплицира преко пословних банака, те да су то само захтјеви које су банке обрадиле и послале ИРБ-у на одобравање. Ова кредитна средства намијењена су за куповину, изградњу или проширење прве стамбене јединице за младе појединце, а поред њих кредит је омогућен и паровима изнад 35 година, којима је досад одобрено седам захтјева. Пласман ових средстава крајњим корисницима врши се путем финансијских посредника, односно пословних банака и то: Нове банке, Уникредит банке, Сбербанке, Комерцијалне банке и Павловић банке. Што се тиче износа, његова висина је до 100.000 КМ за куповину и изградњу прве стамбене јединице, а од 5.000 до 50.000 КМ за проширење прве стамбене јединице, док је период отплате до 20 година, са каматном стопом од 4,7 одсто.

Двадесетосмогодишњем Вукашину Р. овакав вид стамбеног збрињавања, како каже, најповољнија је варијанта, будући да као подстанар живи са братом и да је недавно добио уговор о запослењу. “Дуго сам чекао посао и уговор сам добио баш у периоду кад је и самцима омогућено да по повољним каматним стопама подигну кредит. Све је то за мене ново, али не планирам много чекати и већ сам обишао неколико банака, тако да ћу највјероватније до краја године поднијети захтјев”, рекао је он.

Из ИРБ-а РС истичу да, с обзиром на то да су ови кредити из категорије социјалног збрињавања, корисници би требало да испуњавају услове да су мјесечно расположиви приходи по домаћинству ограничени на максимални износ од 1.200 евра, те да је укупна површина стамбене јединице за куповину ограничена на 65, а за изградњу на 92 метра квадратна. Осим овога, финансирање проширења стамбене јединице допуштено је само у случајевима у којима укупна површина постојеће јединице не прелази 20 квадратних метара по члану домаћинства. Услов за одобравање стамбеног кредита је и тај да корисницима кредита није дозвољено да продају или издају у закуп стамбену јединицу у периоду од пет година након одобравања кредита. Што се тиче кредита за младе брачне парове до 35 година, у првих шест мјесеци ове године примјетно је да се нешто мање младих парова одлучило за овај вид стамбеног збрињавања у односу на исти период прошле године. Како наводе у ИРБ-у, у првих пет мјесеци прошле године одобрено је 16.386.928,02 КМ за 243 пара, док је за исти период ове године одобрено 13.481.807,19 за 195 младих брачних парова.

http://www.nezavisne.com