Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС чланица Европског удружења јавних банака

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске постала је чланица Европског удружења јавних банака (EAPB), на основу поднесене апликације од 29.11.2011. Будући да Босна и Херцеговина још увијек није чланица ЕУ или земља кандидат, ИРБРС је добила статус придруженог члана. Подршку за улазак у чланство пружили су нам, прије свих, Хрватска банка за обнову и развој (HBOR) и Словеначка извозна и развојна банка (SID). На овај начин ИРБРС је успјешно наставила интернационализацију свог пословања, а самим тим и даљње укључивање привредног развоја Републике Cрпске у европске и међународне токове.
 
Европско удружење јавних банака основано је 4. маја 2000. године и представља око 100 финансијских институција из различитих европских земаља које свеукупно имају око 15% удјела на европском тржишту, биланс од око 3.500 милијарди евра и 190.000 запослених.
 
Чланство у EAPB пружа могућност ИРБРС за успостављање нове и учвршћивање постојеће сарадње са сродним јавним развојним институцијама европских земаља и региона као што су јавне финансијске институције из Аустрије, Њемачке, Швајцарске, Италије, Словеније, Хрватске, Србије, итд.