Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС испунила стандарде ГЦФ, припремљен план даљих активности

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ креирали су на данашњем састанку план активности са којим ће наступити на заједничком састанку са Зеленим климатским фондом (ГЦФ), највећим климатским фондом на свијету.

Ресорни министар Сташа Кошарац упознао је в.д. директора ИРБРС Дражена Врховца са информацијом да је ГЦФ дао позитивне оцјене Инвестиционо-развојној банци Републике Српске за спровођење зелене агенде у Републици Српској.

Оцијењено је да ИРБРС испуњава све стандарде и да је кредибилна институција за имплементацију на међународном нивоу.

Подсјетимо, ИРБРС је добила препоруке да буде партнер у имплементацији средстава нашим привредницима за пројекте из области зелене енергије, декарбонизације, соларних електрана и слично.

„Ови пројекти подразумијевају и да дио средстава буде усмјерен у бесповратне грантове, што ће умногоме олакшати привредницима спровођење зелених политика и прелазак на зелену енергију“, рекао је в.д. директора ИРБРС Дражен Врховац.

Он је захвалио министру Кошарцу јер је препознао да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске респектабилна установа која може да задовољи стандарде највећих фондова на свијету и за то што је био иницијатор да ИРБРС буде њихов партнер.

Министар Сташа Кошарац рекао је да је важно да јачамо домаће институције и да је зато циљ да средства ГЦФ имплементирају домаће институције, у складу са званичним политикама и потребама домаће привреде и наших грађана.

Састанак са Зеленим климатским фондом (ГЦФ) биће одржан у другој половини јуна у Сеулу (Јужна Кореја).

Данашњем састанку, који је одржан у сједишту Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у Бањој Луци, присуствовали су и чланови Управе ИРБРС и савјетници у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.