Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС је учествовала на Самиту енергетике у Требињу

Енергетска будућност западног Балкана мора бити у што бољој искориштености, што већој еколошкој освијештености, у складу с европским директивама и путем који су већ прошле развијене земље.

Ово је закључено након другог по реду Самита енергетске будућности који је одржан у Требињу, у организацији града Требиња, предузећа СЕТ и Електропривреде Републике Српске, чији је директор Лука Петровић истакао да је седам панела послало седам порука како би у будућности били што спремнији за транзицију, очување околиша и градњу нових енергетских капацитета.

Циљ самита је био да се размијени знање и струка како би се могао дати један нови моменат развоју енергетике у земљама западног Балкана. Своја мишљења и запажања је изнијело око 50 релевантни панелиста из енергетског сектора из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Сјеверне Македоније, као и челни људи ресорних министарстава, представници Енергетске заједнице и руководства Електропривреда. Сви учесници скупа имали су прилику да добију одговоре на најважнија питања енергетске будућности.

Један од учесника је био и Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа који је рекао: „Како би се дошло до жељеног нивоа развоја, неопходно је трансформисати сектор енергетике те га прилагодити тренутним и потребама будућности.“ 

Према одређеним пројекцијама до 2050. године потрошња енергије би требала порасти за најмање 50 одсто и енергетска транзиција и еволуција енергетског система кључна су питања будућности.

С једне стране, процјене о расту потрошње су добре, посебно за произвођаче енергије, међутим лоше је то што производња те енергије у доброј мјери утиче на околину и биће огроман изазов то произвести, а не утицати на околину. Такође, изазов је и дигитализација енергетског сектора који се мора отворити према новим технологијама јер озбиљно касни за осталим индустријама.

Потенцијали за нове технологије прије свега у преносу и дистрибуцији су огромни али дигитализација у том смјеру мора да прати и легислатива, односно измјена закона, демократизација и либерализација комплетног тржишта, истакли су панелисти.

Самиту енергетике у Требињу присуствовао је и директор ИРБРС Дражен Врховац са сарадницима. ИРБРС је иначе била спонзор једног од панела.