Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на Балкан солар самиту: Подржавамо развој Републике Српске

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске спремна је да финансијски подржи све пројекте који одговарају развојном опредјељењу и приоритетима Републике Српске, на дугорочно одрживим и исплативим основама.

Ово је рекао Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске на бизнис-конференцији Балкан солар самит, посвећеној соларној индустрији и енергији, која је у протекла два дана у Бањој Луци окупила више од 400 учесника са свих страна свијета.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске учествовала је на панелу „Банке и финансирање соларних електрана“.

„Република Српска има одличне природне услове, а постоји и чврсто стратешко опредјељење за развој енергетике. Захваљујући томе овај сектор засигурно се наметнуо као привредно подручје од посебног интереса и значаја за домаћу економију и ми у Инвестиционо-развојној банци у потпуности смо свјесни новонасталих околности“, рекао је Бошњак.

Он је подсјетио да је ИРБРС основана с циљем да постане и да остане кључна полуга и носилац друштвено-економског развоја Републике Српске.

„О овој проблематици доста се разговарало и на нашим инвестиционим конференцијама које смо организовали у јуну 2021. и септембру 2022. године, када је наглашена потреба за институционализацијом подршке изградњи енергетских потенцијала на бази зелене енергије из обновљивих извора“, рекао је Бошњак.

Он је подсјетио и да се бројни пројекти које финансирамо у области грађевинарства или индивидуалне станоградње реализују у потпуној сагласности са захтјевима енергетске ефикасности, као и да ћемо даље пратити потребе и преференције корисника у овој области и у складу с тим настојати да ускладимо кредитну и укупну финансијску понуду.

Конференцију је отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је нагласио да Република Српска нема намјеру да изгуби суверенитет у овој области и да ће покушати да пронађе оперативни одговор на сваку добру иницијативу са скупа.

„Држава је спремна да чује приједлоге и да се прилагоди свему што је потребно да учини да буде лидер”, нагласио је Додик.

Истакао је да се не смије урадити било шта што би могло да буде проблем у будућности. „Све идеје остају далеке и не могу да се развијају уколико држава не направи законске и остале оквире и власт не подржава струку. Српска се прије 15 и више година успјешно изборила са захтјевима да прода примарне енергетске изворе, што се исплатило. Данас имамо најјефтинију електричну енергију и то желимо да задржимо, али исто тако да отворимо простор свим иницијативама и подржимо инвеститоре“, истакао је Додик.

Он је рекао да Република Српска има стабилне институције, што је за инвеститоре довољно стимулативно за улагање, те поручио да неће дозволити да чекају у реду за дозволе.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Република Српска постала лидер у региону у погледу развоја пројеката зелене енергије, односно хидро, соларне и вјетро енергије.

Конференција је организована под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства енергетике и рударства Републике Српске, а у организацији агенције „Минт“.