Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на Данима осигурања Републике Српске

Извршни директор за правне послове и међународну сарадњу у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске Иван Видовић присуствовао је данас конференцији “Изазови у сектору осигурања у доба глобалне неизвјесности” која се одржава у склопу Дана осигурања Републике Српске у Бањој Луци.

Циљ Конференције је да се пронађу рјешења за актуелне изазове са којима се сусрећу осигуравајућа друштва, посебно везано за посљедице изазване пандемијом вируса корона, руско-украјинским сукобом, инфлацијом, недостататком енергената, миграцијама, а које имају изузетно велик утицај и на пословање у сектору осигурања. Посебна пажња посвећена је теми дигитализације.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да постоји велики простор за развој сектора осигурања и да би нови закон о осигурању отклонио све мањкавости, сметње и проблеме у овој области. Он је рекао да је Влада РС спремна да са осигуравајућим друштвима формира стручну радну групу за израду новог закона о осигурању, који ће омогућити бржи, јачи и лакши развој овог сектора и како би се добит, резерве и потенцијал осигуравајућих друштава подигао на виши ниво.

Он је истакао да је осигуравајући сектор у Српској у већем дијелу заснован на аутоодговорности, што је превазиђено, те да се мора кретати и у другим сферама, као што је то животно осигурање, осигурања у пољопривреди, осигурање имовине.

Предсједник Управног одбора Еурос осигурање а.д. Бањалука Синиша Куртеш рекао је да су посљедњи догађаји, од пандемије до актуелне инфлације, значајно погодили друштва за осигурања.

“Ово су први Дани осигурања Републике Српске што је веома значајно и за друштва за осигурање и за саму Републику Српску. Циљ ове конференције је упознамо стручну и општу јавност са изазовима са којима се сусрећу друштва за осигурање”, оцијенио је Куртеш.

Он је објаснио да је циљ конференције да, поред стручњака и доносилаца одлука који припадају сектору осигурања, и да све друге важне актере упознају са главним изазовима са којима се сусреће индустрија осигурања – представнике институција које регулишу сектор осигурања, стручну и академску јавност, представнике како домаћих, тако и регионалних и међународних асоцијација, финансијских институција, медије…

Организатор конференције је Удружење друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске.