Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на Годишњем инвестиционом састанку у Абу Дабију

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, коју предводи в.д. директора Дражен Врховац, учествује на Годишњем инвестиционом састанку „AIM Congress 2024“ (Annual Investment Meeting – AIM) у Абу Дабију (Уједињени Арапски Емирати), који се одржава од 7. до 9. маја.

Током тродневне посјете Абу Дабију делегација ИРБРС ће одржати и билатералне састанке са представницима великих компанија из Уједињених Арапских Емирата, на којима ће представити потенцијале и предности за улагање у Републику Српску.

В.д. директора Дражен Врховац рекао је да је овај велики свјетски инвестициони догађај идеална прилика да ИРБРС представи инвестиционе потенцијале, могућности и пројекте Републике Српске институцијама из великог броја земаља, али и бројним домаћим и страним привредницима који активно учествују у раду конгреса.

Конгрес окупља инвеститоре, компаније и владине званичнике из цијелог свијета како би разговарали о могућностима и трендовима улагања, те обратили пажњу на основне изазове са којима се земље суочавају на свом путу ка развоју.

АИМ је водећа свјетска инвестициона платформа за креирање пословних идеја широм свијета. Намјера ове платформе је да подстакне позитивну промјену стварањем могућности за улагања, подржавањем солидарности и развојем економских односа међу народима, као и суочавањем са глобалним искушењима која имају дубок утицај на економски раст.

Први Годишњи инвестициони састанак одржан је 2011. године. У међувремену је израстао у догађај на којем учествују представници 174 земље, са више од 20.000 учесника и који окупља иноваторе и лидере глобалне економије. Овогодишњи конгрес окупио је 900 говорника унутар 449 панела.

Годишњи инвестициони састанак (АИМ) је инвестициона платформа која има за циљ да помогне земљама у развоју да привуку страна директна улагања и обезбиједи оквир за глобалну размјену о кључним принципима на којима се заснивају међународне инвестиционе политике, стратегије и праксе за одрживи развој ради постизања паметног и инклузивног глобалног раста.

Делегација ИРБРС другу годину заредом учествује на овом догађају на позив организатора. У делегацији ИРБРС су, осим в.д. директора Дражена Врховца, в.д. извршног директора за правне послове и међународну сарадњу Иван Видовић, в.д. извршног директора за управљање портфељом Златко Поповић и директор Сектора за промоцију страних инвестиција Зоран Талић.