Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на годишњој скупштини Европске асоцијације јавних банака

Европска асоцијација јавних банака (EAPB) у Дубровнику је одржала годишњу Скупштину. Скупштини је присуствовало око 40 представника чланица Асоцијације, а између осталих учествовали су представници Развојне банке сјеверне Рајна-Вестфалије „NRW Bank“ из Њемачке, чија актива износи 157 милијарди евра и која има 1.200 запослених, затим представници Банке холандских општина „BNG“ са активом у вриједности од 136 милијарди евра и око 300 запослених, Норвешке банке за подршку општинама „KBN“ са активом вриједном 48 милијарди евра, Швајцарске асоцијације кантоналних банака „VSKB“ чија актива износи 365 милијарди евра и која представља 24 швајцарске кантоналне банке са приближно 19.000 запослених, Развојне банке регије Ломбардија (Италија) и многи други.
 
По први пут, Скупштини EAPB присуствовали су представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС). Као нови члан Асоцијације, ИРБРС је одржала презентацију којом се представила осталим чланицама. Презентација ИРБРС наишла је на позитивне реакције свих присутних, који су поближе упознати са улогом и циљевима ИРБРС, начинима подршке инвестицијама и развоју у Републици Српској, вриједностима досадашњих пласмана, кредитним линијама и улагањима у хартије од вриједности, међународном сарадњом и будућим плановима.
 
Скупштине EAPB одржавају се два пута годишње и на њима чланице расправљају о постигнутим резултатима Асоцијације, будућим активностима, информишу се о релевантној легислативи и иницијативама на нивоу Европске уније и размјењују искуства и резултате у подручјима од заједничког интереса.
 
Представници ИРБРС су током одржавања Скупштине остварили и бројне билатералне контакте са присутним представницима чланица EAPB, којом приликом су размијењена искуства у развојном банкарству и размотрене могућности међусобне сарадње. Такође, са руководством EAPB разговарано је о организацији њихове промотивне посјете ИРБРС и Републици Српској, која би се ускоро могла и реализовати. Сљедећа Скупштина EAPB требала би се одржати у Бриселу, у новембру ове године.