Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на годишњој скупштини Европског удружења јавних банака у Барселони

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске учествовала је у раду Годишње скупштине Европског удружења јавних банака (EAPB) која је одржана данас у Барселони (Шпанија).

Делегацију ИРБРС предводи в.д. директора ИРБРС Дражен Врховац, који је подсјетио да је ИРБРС пуноправна чланица овог удружења, чиме је остварен приступ најбитнијим информацијама, као и будућим плановима и кретањима на финансијском тржишту Европске уније.

„Битно је бити дио једне овакве асоцијације. То нам даје могућност да благовремено разумијемо процесе и позиционирање ИРБРС и Републике Српске у међународним финансијским токовима. Контакти које смо остварили кроз чланство у асоцијацији од немјерљивог су значаја. Изузетно сам задовољан нашим наступом на годишњој скупштини ЕАPB“, рекао је Врховац.

На данашњој скупштини разматране су информације о досадашњим активностима и резултатима Удружења. Усвојен је финансијски извјештај и извјештај о раду EAPB за прошлу годину, план и програм рада за наредни период, те изабран нови Административни одбор, који управља Удружењем.

Европско удружење јавних банака (EAPB) основано је 2000. године са сједиштем у Бриселу, као заступник европског јавног банкарства. Директно или индиректно EAPB представља преко 90 финансијских институција из различитих европских земаља (из чланица ЕУ или кандидата за чланство) које свеукупно имају око 15 % удјела на европском тржишту и биланс од око 3.500 милијарди евра.

EAPB чланице обезбјеђују финансијске услуге и финансирање пројеката који подржавају одржив економски и социјални развој – активности које се односе на финансирање компанија, промоцију „зелене економије“, социјалног становања, здравства, образовања и јавне инфраструктуре на националном, регионалном и локалном нивоу.