Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац: Јахорина економски форум потврдио да је регионални бренд

Јахорина економски форум, регионални догађај у домену економије, који већ седми пут окупља врхунске стручњаке, доносиоце одлука, пословне лидере и представнике јавности почео је данас на нашој олимпијској планини.

Овом престижном догађају, са овогодишњом темом „Западни Балкан – дугорочни правци развоја“ присуствује и делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске на челу са в.д. директором Драженом Врховцем.

Јахорина економски форум и ове године је показао и доказао да је регионални бренд догађај у области економије, рекао је в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Он је рекао да очекује да ће са Форума, којем присуствује преко 600 учесника из 20 земаља, сасвим сигурно бити понуђени квалитетни закључци који ће помоћи у дефинисању праваца даљег развоја како привреде, тако и цијеле Републике Српске.

Циљ догађаја је да се кроз тродневну дискусију дође до релевантних закључака како побољшати јавне политике, економију и квалитет живота грађана Републике Српске, БиХ и региона. Преко 600 учесника из девет земаља ће, уз разне панеле и презентације, моћи да се информишу о најновијим трендовима, размијене искуства и стекну увиде који ће им помоћи да унаприједе пословање.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик током церемоније отварања Јахорина економског форума рекао је да је Република Српска отворена према региону и сарадњи и да имамо перспективу. Додао је да је проблем земаља региона прилагођавање новим околностима, али да морамо дати шансу економији.

Истакао је да одавно економија није зависила од политике као што је то данас.

„На примјер, многе земље су увеле санкције Русији, и аутоматски су изгубили снабдијевање јефтиним гасом. И за двије до три године дошло је до пада економије Њемачке и још неких земаља, што је прије било незамисливо. Зато, без обзира на политичке трзавице и различите ставове увијек шансу треба дати економији“, поручио је Додик.

Он је рекао да је комплексност овог региона веома тешка и захтјевна.

„У БиХ је много боља економска ситуација него политичка, која је веома тешка. И ове године имамо раст прихода, домаћих производа, на степену смо ниске задужености“, каже Додик.

Додик је подсјетио да Република Српска располаже и оним што је пољоприведно земљиште.

„Ми смо могли да прехранимо цијелу Српску за вријеме пандемије храном коју произведемо сами. Наравно да то није довољно, али и то показује да имамо капацитете на многим пољима“, рекао је Додик.

Предсједник Јахорина економског форума Горан Рачић рекао је током церемоније отварања да простор Западног Балкана представља тржиште будућности.

„О дугорочним правцима развоја овог региона интензивно се говори посљедњих 10 година. Данас све земље западног Балкана имају споразум о придруживању са ЕУ – каже Рачић.

Он подсјећа да су средства из Европске уније намијењења за план раста.

„Без обзира на то што све земље Западног Балкана имају потписане многе споразуме на терену није баш тако, јер велике силе улазе у сфере утицаја свих земаља. Имамо потребу да интегришемо тржиште од 18 милиона људи. Сви предуслови су да овај простор буде тржиште будућности“, навео је Рачић.

Министар економских односа и спољне трговине у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац истакао је да овај форум представља бренд Српске.

„Поносни смо што је на Јахорини цијели регион, политичке, али и привредне елите. Желимо да покажемо да је Српска у међународим водама препозната као неко ко жели да привуче стране инвестиције на ове просторе“, рекао је Кошарац.

Овај догађај на јединственој локацији окупља врхунске стручњаке, шефове држава, министре, представнике државних институција из цијелог региона, успјешне привреднике међународних и регионалних компанија, угледне научнике, представнике медија и културне раднике.