Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на Јахорина економском форуму

Јахорина економски форум, са овогодишњом темом „Регионалне интеграције и Босна и Херцеговина – Берлински процес и/или Отворени Балкан“ почео је синоћ на нашој олимпијској планини и траје до петка.

Кроз 17 панела, десетине говорника из Републике Српске, БиХ и земаља региона проћи ће кроз бројне политичке и економске теме, али и теме креативног сектора, ИТ индустрије и брендирања и покушати да нађу одговоре на бројна питања која се тичу повезивања економије на Балкану.

Форум су отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Организационог одбора Горан Рачић и предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто.

Милорад Додик је рекао да се на примјеру земаља које су већ у иницијативи Отворени Балкан може видјети корист, подсјетивши да је ту идеју подржао још док је био члан Предсједништва БиХ. Он је навео да је Балкан већ дуго „затворен“ и да га зато треба отворити.

Предсједник Организационог одбора Јахорина економског форума Горан Рачић рекао је да БиХ себи не би смјела дозволити да буде пасивни посматрач, већ да буде дио интегрисаног тржишта од 18 милиона људи у којем се људи, капитал и пренос знања слободно крећу.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто рекла је да се мора радити на убрзавању економског раста и повећања конкурентности привреде.

Јахорина економском форуму присуствују и в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац и чланови Управе.

Планирано је да форум буде затворен сутра разговором регионалних инвеститора са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.