Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на јубиларном Копаоник бизнис форуму

„Тежња за одрживом економијом у неизвјесним временима: Велики изазови за Србију и Западни Балкан“ централна је тема овогодишњег јубиларног, 30. Копаоник бизнис форума, који се одржава од 5. до 8. марта на овој српској планини.

На форуму учествују в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац и в.д. извршног директора за управљање портфељом и заједничке послове Златко Поповић.

Предсједник организатора Савеза економиста Србије Александар Влаховић је, говорећи о кључним догађајима између два форума, указао да је привреда западног Балкана прошле године остварила значајно слабије резултате у односу на 2021. годину.

„У првој половини прошле године раст економске активности је био на завидном нивоу да би у другом полугодишту позитивни тренд био прекинут. У овом тренутку је тешко одредити укупни раст у прошлој години, али се са сигурношћу можемо рећи да неће бити већи од 2,7 одсто, што је два и по пута мање у односу на 2021. годину“, рекао је Влаховић.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да има разлога за оптимизам и да би крајем ове године инфлација требало да буде дупло нижа него почетком ове године.

„На глобалном ниову очекујемо даље постепено смиривање глобалних инфлаторних притисака“, рекла је Табаковићева.

Копаоник бизнис форум посвећен је побољшању учинка српске привреде кроз аналитичке доприносе и дијалог између главних релевантних актера, а током четири дана организоване су 33 панел дискусије, као и пленарне сесије и посебни догађаји. Форум укључује 200 говорника из академске заједнице, углавном из економије, пословног менаџмента и информационо-комуникационих технологија, политике, финансија и бизниса.

Теме форума су будућност Европске уније и Западног Балкана, финансије за циркуларну економију, напредна дигитална сарадња, економска агенде за отворени Балкан, безготовинске економије, спремност компанија за генерацију „З“, отпорност привреде по виђењу инвеститора, аутомобилска и индустрија осигурања. Такође, прича се о енергетској безбједности, агенди повезивања и дигиталној агенди која је усмјерена ка сигурној дигиталној будуцћности кредитних институција и дигитализацији јавних услуга, развоју људског капитала, биотехнолошким револуцијама, женама у бизнису, пољопривреди у глобализованом свијету, образовању као основи за компетенцију и е-мобилности, тренутном стању у банкарском сектору, ефикасности пореске администрације, улози туризма у побољшању имиџа земље и привлачењу страних директних инвестиција и циркуларној економији као иновацији.

Током форума биће представљене и водеће тематске студије међународних финансијских институција, као нови академски и политички радови водећих истраживача и научника у актуелним областима.

Планирано је да Форум буде завршен сутра специјалним разговором са Аном Брнабић, предсједницом Владе Републике Србије.