Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на конференцији „D days“ у Бечићима

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске учествовали су на Другој регионалној дигиталној конференцији D days „Дигитализација земаља југоисточне Европе – One way ticket“ која је јуче и данас одржана у Бечићима у Црној Гори.

На дводневној конференцији о дигитализацији и иновацијама у свим сферама пословања јавног и приватног сектора Инвестиционо-развојну банку Републике Српске представљали су извршни директор за правне послове и међународну сарадњу Иван Видовић и директор Сектора за међународну сарадњу Мирко Бошњак.

Теме овогодишње конференције биле су повећање продуктивности компанија увођењем иновација, финансијски и технички облици подршке процесима дигитализације, унапређење платформи за безготовинско плаћање, сигурност и едукација потрошача у сфери онлајн плаћања, дигитализација јавне управе, предузетничка инфраструктура за иновационе компаније, сајбер безбједност…

Панелисти, предавачи и модератори су били представници релевантних асоцијација, јавних и приватних компанија, финансијских и јавних институција, међународних организација и академске заједнице.

Било је ријечи и о усклађености образовног система са потребама тржишта, као и финансијској писмености и дигитализацији приватног и јавног сектора.

Говорило се и о томе да се отпор према иновацијама смањује, менталитет се полако мијења и да “fintech” као спој финансија и технологије има будућност и свијетлу перспективу која ће се одразити на брзину и квалитет услуга ,као и на повећање других параметара у друштву.

Било је ријечи и о томе да иновације и већа промјене са собом неминовно доносе и одређене непознанице и одређену дозу неизвјесности, али да финансијске институције, регулатори, законодавци и компаније морају много више једни друге да уважавају као неминовне чиниоце и да заједно иницирају и мијењају регулативу од самог почетка до краја.

Организатор конференције у Бечићима је фирма „BAM consulting“.