Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на конференцији о јавним набавкама у Београду

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске учествовала је на завршној конференцији пројекта „Ефективне јавне набавке у служби економског раста“, која је одржана јуче у Београду.

Завршна конференција, која је кроз богат програм окупила бројне учеснике из региона, окончана је панел-дискусијом у којој су искуства својих земаља пренијели представници Србије, БиХ, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Италије.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре рекао је да је доста тога важног већ завршено и да институције напорно раде на изградњи капацитета, али да још има посла у вези са реформом система јавних набавки у Србији.

Амбасадорка Шведске у Републици Србији Аника Бен Давид истакла је да је тржишна економија са слободном и фер конкуренцијом суштински фактор промјене и предуслов за економски развој.

„Важно је како економија функционише, да се јавна средства троше економично и праведно“, поручила је амбасадорка Шведске, чија земља је и главни партнер у пројекту.

Истакла је значај фер јавних набавки за сектор малих и средњих предузећа која су, нагласила је, срце економског развоја и имају потенцијал да воде земљу ка напретку.

Дректорка Канцеларије за јавне набавке Сандра Дамчевић оцијенила је да ће промјене реализоване кроз пројекат бити видљиве и за наручиоце и за понуђаче.

Као теме за наставак реформе навела је подстицање конкуренције и јачање капацитета понуђача, прије свега малих и средњих предузећа.

Извршна директорка НАЛЕД (Национална алијанса за локални економски развој) Виолета Јовановић истакла је шта је све урађено током две године трајања пројекта. Нагласила је да су јавне набавке моћно средство у развоју малих бизниса који су кичма економије.

Kонференцији су присуствовали представници ИРБРС у склопу Одјељења за јавне набавке и уговарања Мира Васић и Славко Топић.