Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на конференцији о туризму

Дејан Гојковић, руководилац Одјељења за имплементацију међународних пројеката у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске учествовао је у раду конференције „Туризам обогаћује: Туризам – развојна шанса Републике Српске“ која је одржана данас у Бањој Луци.

Конференцију је организовала Унија удружења послодаваца Републике Српске у сарадњи са Министарством трговине и туризма, уз подршку УСАИД Пројекта за развој одрживог туризма.

Циљ конференције је подизање свијести о туризму као стратешкој привредној грани, која може знатно да утиче на повећање девизног прилива, креирање нових радних мјеста, повећање инвестиција, боље очување културе и традиције, као и на креирање позитивног имиџа земље. Из тог разлога, како је наведено, потребна је едукација и подршка локалне заједнице, медија, политичара, послодаваца и туристичких организација. Синергија рада свих актера је неопходна како би се подстакао стратешки развој привреде Републике Српске на идејама туризма.

Намјера конференције је позиционирање туризма као једне од најзначајнијих привредних грана и обезбјеђивање посвећености институција и заједнице у спровођењу Стратегије развоја туризма 2022-2027.

Министар трговине и туризма Сузана Гашић рекла је да је туризам велики потенцијал Републике Српске, те да је потребно заједно радити у Српској на његовом развоју. Она је објаснила да су Стратегијом развоја туризма у Републици Српској дефинисана четири стратешка циља и да су уочени недостаци које треба отклонити.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић нагласио је да је веома важан развој туризма, будући да се ради о једној од пет најважнијих грана у Српској и додао да је важна сарадња свих сектора који су везани за туризам како би остварили добре резултате у овој области.

УСАИД пројект менаџер Добрила Вукмановић истакла је да је УСАИД препознао све што може да донесе привредном развоју Републике Српске, као и БиХ.

„Прије двије године покренули смо један од највећих пројеката у региону инвестирајући 20 милиона долара у развој туризма у БиХ. Желим да остваримо добре резултате који ће допринијети отварању нових радних мјеста и промовисању БиХ као туристичке дестинације“, рекла је Вукмановићева.