Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на „Копаоник бизнис форуму 2024“

„Копаоник бизнис форум“ окупио је и ове године више од 1.500 учесника, утицајне панелисте и специјалне госте који ће током четири дана одговорити из разних углова на тему новог глобалног контекста и изазова будућности.

На скупу, који организује Савез економиста Србије, биће одржане 36 панел дискусије, као и три пленарне сесије и четири специјална догађаја са говорницима из академске заједнице, политике, пословног менаџмента, међународног финансијског сектора и дипломатије.

Форум је званично отворен уводним излагањима гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић и министра финансија Србије Синише Малог.

Специјални гост на Форуму је професор са Колумбија универзитета Џефри Сакс, који је свјетски признати стручњак из области одрживог развоја, а учесницима ће се обратити и главни економиста Свјетске банке за Европу и Централну Азију Иваило Изворски.

Форуму се обраћају представници Свјетске банке, Међународног монетарног фонда, Европске банке за обнову и развој, а биће представљене и макроекономске прогнозе за Западни Балкан и Србију у 2024. години.

Говори се и о изгледима за проширење Европске уније на земље Западног Балкана, дигиталној трансформацији, климатским промјенама, регионалној сарадњи земаља Западног Балкана. Анализираће се и теме које се односе на будућност аутомобилске индустрије, промјене у индустрији осигурања, проблем недостатка квалитетне радне снаге, недовољне конкурентности српске привреде.

Расправљаће се и о енергетској транзицији, инфраструктурним улагањима у условима растућих каматних стопа, трансформацији финансијског сектора, конкурентности извозно оријентисаних малих и средњих предузећа, проблемима економске миграције и образовања. Говориће се и о циркуларној економији, о мјесту спорта у бизнису и друштву, али и о темама које се односе на жене лидере и реформе за достизање високо приносне економије. Анализираће се и изазови у пољопривреди, банкарству, сектору некретнина.

„Копаоник бизнис форум 2024“ се одржава од 3. до 6. марта, а у име ИРБРС присуствују Дарко Бајалица, руководилац Одсјека за стамбене кредите и Бранислав Суботић, руководилац канцеларије Источно Сарајево и Требиње.