Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на Међународном сајму у Солуну, грчки привредници заинтересовани за улагање

На маргинама престижног 86. међународног сајма привреде у Солуну делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске одржала је бројне билатералне састанке са представницима грчке привреде, али и привреде других земаља.

Са руководством Привредне и индустријске коморе Атине, на челу са в.д. предсједником коморе Софиом Куненакијем Ефремоглуом, разговарано је о сарадњи привредника Републике Српске и Грчке, организацији састанака представника двије привреде, с циљем улагања у Републику Српску, али и заједничког наступа, како на домаћим, тако и на иностраним тржиштима.

У саставу привредне делегације Атине био је и директор Развојне и инвестиционе банке Грчке Харис Ламбропулос, који је уједно и члан ове коморе. Разговарано је о могућој сарадњи Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и Развојне и инвестиционе банке Грчке у области улагања, али и на пољу банкарског сектора.

Делегација ИРБРС састала се и са представницима привредних комора за мала и средња предузећа градова Солуна и Атине, на челу са предсједником солунске Привредне коморе за мала и средња предузећа Капнополисом Анастасиосом.

Тема разговора била је умрежавање наших привредника са привредницима Атине и Солуна и о могућностима улагања у Републику Српску. С обзиром на то да су привредници из Грчке показали велику заинтересованост за инвестиционе потенцијале и могућности Републике Српске договорено је да представници атинске и солунске привреде у наредном периоду детаљно проуче инвестиционе профиле Републике Српске и профиле наших општина и градова, након чега би била остварена конкретна сарадња.

Међу бројним сусретима наше делегације је и састанак са директором Одјељења за економију Уједињених Арапских Емирата „UAE Chambers“ Ахмедом Јамаом Ал Гаизијем, који је такође изразио заинтересованост ове земље за улагање у Републику Српску.

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске учествује на 86. међународном сајму у Солуну гдје институцијама, привредницима и потенцијалним инвеститорима представљамо инвестиционе могућности, потенцијале и пројекте Републике Српске и наших локалних заједница.

У делегацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске су и амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић-Крстић и шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић. Међународни сајам у Солуну одржава се од 10. до 18. септембра.

Претходно је одржан састанак са генералним секретаром Министарства иностраних послова Грчке Јанисом Смирлисом, као и са руководством грчке развојне агенције „Enterprise Greece“, чији је приоритет у пословању ширење инвестиционих активности Грчке и сарадња са другим земљама.

Учешће ИРБРС на сајму у Солуну услиједило је као дио активности снажне промоције потенцијала Републике Српске у иностранству, што је већ током љета донијело и прве посјете потенцијалних страних инвеститора у Републику Српску. Делегација ИРБРС до сада је промовисала потенцијале за улагање у Републику Српску у Аустрији, Италији и Руској Федерацији, са круном представљања инвестиционих профила Републике Српске и наших градова и општина на Другој инвестиционој конференцији „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“ од 5. до 7. септембра у Приједору.