Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Obiljezavanje Dana sjecanja u Prijedoru

ИРБРС на обиљежавању Дана сјећања у Приједору

Централно обиљежавање Дана сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске у злочиначкој акцији “Олуја” одржано је у Приједору уз присуство највиших званичника Републике Српске и Србије, великодостојника Српске православне цркве, као и великог броја окупљених грађана.

Обиљежавању је присуствовао в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац, као и делегација ИРБРС састављена од чланова Управе и запослених.

Обиљежавање 28 година великог страдања српског народа из некадашње Републике Српске Крајине, као и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата, организовао је одбор влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Погром Срба у „Олуји“ почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације. Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током “Олује” протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих, од којих 1.220 цивила.

Обраћајући се присутнима на градском тргу у Приједору патријарх српски Порфирије рекао је да је Приједор био прва станица спаса народу који је истјеран са својих огњишта.

„Окупљени смо у молитвеном сјећању на прогнане и страдале. И овог љета приносимо наше молитве за покој душа наших страдалих у протеклим ратовима. У љето 1941. године тама је владала овим просторима. Нико нема екслузивно право на љубав према својој кући и свом народу. Нико нема екслузивно право на јединство свог народа, на тугу и оплакивање само својих жртава. Неки су се ипак одважили да мјере бол. Ко има право да оплакује своје дијете, а ко не. Свака мајка и сваки човјек осјећа бол, без обзира на нацију и вјеру“, рекао је патријарх Порфирије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је акција „Олуја“ била удружени злочиначки подухват који је Хрватска војска учинила уз подршку САД.

„Рефлекс српског народа био је такав да не помиње српске жртве, да не би увриједио оне који су злочине починили. Више нећемо тако. Захваљујући предсједнику Вучићу већ девет година обиљежавамо и увијек ћемо обиљежавати мјеста нашег страдања“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да смо посљедњих дана свједоци огромног лицемјерја у понашању великих сила према нама Србима.

„Никад вам они неће рећи да је ово што се догодило Србима највеће етничко чишћење на тлу Европе од Другог свјетског рата“, истакао је Вучић.

Вучић се осврнуо на критике из Сарајева због тога што се обиљежавање погрома над Србима у “Олуји” ове године одржава у Приједору.

„Зар треба да стидимо што смо у Приједору? Зар Приједорчани треба да се стиде што су Приједорчани? Приједор је био прва станица спаса за људе који су бјежали од оних који су им дјецу убијали. Јуначко Поткозарје је страдало и од 1941. године до 1945. године. Поносан сам што сам овдје с вама, јер овдје живе поштени и честити људи, а не неки злочинци“, рекао је предсједник Србије.

Јована Ђаковић из Врбника код Книна је као осмогодишња дјевојчица преживјела колону и погром „Олуја“ и сада као одрасла жена и мајка зна да каже да је знала и тада да све оно није било игра и да није било добро и безазлено, јер од добра нико не бјежи.

„Није ништа добро онолике људе постројило у колону, натјерало их да оставе све своје, многи, нажалост, и животе. На Богу је да опрости. Ја заборавити не могу. И баш због тога што је Република Српска Крајина доживјела такву судбину, Републику Српску и Србију треба да чувамо још јаче и још силније“, поручила је Јована из Приједора.