Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

ИРБРС на отварању мини-сиране

Директор Сектора за међународну сарадњу Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Мирко Бошњак са начелником општине Мркоњић Град Драганом Вођевићем отворио је јуче мини-сирану у селу Подрашница.

Приликом отварања мини-сиране Бошњак је нагласио да је нама у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске посебно задовољство што је ИРБРС путем Финансијског механизама подржала реализацију једног оваквог пројекта. 

„Надамо да ће овај пројекат и одговоран приступ развоју руралних подручја послужити као примјер и осталим локалним заједницама да могу да слиједе ову општину у задовољавању потреба локалног становништва“, истакао је Бошњак.

Начелник општине Драган Вођевић рекао је да је Подрашница село са развијеном инфраструктуром и да ће ова мини-сирана богатити њихову понуду. Он је изразио наду да ће у наредном периоду ова сирана заузети значајно мјесто не само у овој општини, него у цијелој Републици Српској.

Сарадник за пољопривреду у Агенцији за привредни развој ове општине Дијана Еремија појаснила је да је капацитет сиране 200 литара и да је планирана производња полутврдог пуномасног крављег сира и тврдог пуномасног крављег сира.

„Имамо овдје излетиште Зеленковац, које је спремно да откупљује сир за своје госте, и Визитор центар „Пецка“ је заинтересован, а ту су и наши ресторани, маркети и надам се да тржиште неће изостати“, навела је Еремија.

Једна од радница у сирани Мара Лазендић истакла је да су сирану дуго чекали и да она много значи за становнике који се баве производњом млијека.

Сирана је урађена по прописаним техничко-технолошким стандардима, извршена је адаптација објекта у коме је смјештена, инсталирана опрема за производњу, зриона за зрење сира, хладњача и продајни простор.

Подршка реализацији пројекта „Покретање мини-сиране у Подрашници у oпштини Мркоњић Град“ осигурана је из средстава 7. годишњег циклуса Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској 2020/2021. 

Укупна вриједност пројекта је 61.000 КМ, од чега је 46.000 КМ одобрено из средстава Финансијског механизма, док остатак представљају средства суфинансирања oпштине Мркоњић Град. Путем пројекта обезбијеђени су хигијенско-технички услови за производњу сира. Извршена је набавка и уградња потребне столарије, ситног инвентара (прецизна вага, машина за паковање, сто, ормар), замијењена је столарија, постављена комора за хладњачу и оспособљена зриона, саниран мокри чвор, те уређен асфалтиран простор испред објекта сиране. Путем пројекта организована је и едукација за производњу сира.

Ово је пети пројекат који је подржан средствима Финансијског механизма. Поред њега, на бесповратној основи подржани су и пројекти: Повећање продуктивности пољопривредне производње адаптацијом и реконструкцијом градске ,,Зелене пијаце“, Унапређење капацитета у малинарству на подручју oпштине Мркоњић Град, Безбједније за све: унапређење капацитетета за заштиту од пожара на подручју oпштине Мркоњић Град, Од воћара до предузетника: подршка складиштењу воћа у хладњачама. 

Укупна вриједност пројеката је 395.000 КМ.