Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на прослави јубилеја „Електропривреде Републике Српске“

Свечаном академијом у требињском Културном центру Електропривреда Републике Српске обиљежила је 30 година постојања и рада.

Обиљежавању овог важног јубилеја присуствовали су и представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

За протекле три деценије Електропривреда Републике Српске постала је носилац привредног и економског развоја Републике Српске.

Лука Петровић, генерални директор Мјешовитог холдинга „Електропривреде Републике Српске“ изјавио је да је пред овом компанијом сигурна и свијетла будућност и истакао да једина у Европи може да понуди и вишегодишње уговоре за потпуно снабдијевање електричном енергијом са фиксним цијенама, и то три пута јефтинијим.

Петровић је навео да ЕПРС планира покретање нових производних погона који треба да отворе и нова радна мјеста, али и повећају бруто друштвени производ у Републици Српској. Он је навео да енергергетски систем не би могао да буде сачуван без подршке и разумијевања свих досадашњих влада Републике Српске, а посебно српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника Српске Жељке Цвијановић и премијера Радована Вишковића, који су дали несебичан и немјерљив допринос развоју ЕПРС.

„Данас наша компанија има 8.700 радника, остварује годишњи приход већи од 1,1 милијарду КМ и има у потпуности раздвојене дјелатности дистрибуције и снабдијевања. Једини смо извозник електричне енергије у региону, најповољнији снабдијевач за домаћинство од 22,5 евра по мегават часу, а за привреду 53 евра“, истакао је Петровић.

Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске рекла је да у енергетском сектору лежи највећа развојна шанса Српске и очекује да „Електропривреда Републике Српске“ и у наредном периоду стално оснажује свој инвестициони потенцијал.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске рекао је да Република Српска једина у региону која има вишкове електричне енергије, те да неће бити повећања цијене струје у овој години.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ сматра да Република Српска не смије оклијевати да заштити сувереност свог електроенергетског система, додајући да је то ресурс Републике којим она жели суверено да управља и да је „Електропривреда Српске“ данас један од најважнијих компоненти и подстицаја економског развоја Републике Српске.

Током свечане академије уручене су посебне захвалнице и признања за допринос у раду „Електропривреде Републике Српске“.