Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на Првом форуму одрживог инвестирања на Западном Балкану

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске учествовала је у раду Првог форума одрживог инвестирања на Западном Балкану, који је одржан у Народној банци Србије. Централна тема Форума била је „Одговор на изазове корпоративног сектора у турбулентним временима“.

Циљ Форума је стимулисање пословне и инвестиционе перспективе региона увођењем корпоративне анализе климатских ризика и иницијатива попут зелених корпоративних обвезница и индекса одрживости Западног Балкана.

Зелени навигатор Западног Балкана основао је Развојни фонд Војводине, Гаранцијски фонд АП Војводине и Гарантни фонд Републике Српске ради спровођења „Зелене агенде“. Примарни циљ Удружења је да подстакне инвестиције приватног сектора на Западном Балкану кроз развој пројеката који генеришу враћање улагања јачањем климатске сарадње међу донаторима у региону.

Директор Регионалног представништва за Западни Балкан Европске инвестиционе банке Алесандро Брагонци изразио је спремност да се подржи ова иницијатива, уз напомену да је формиран нови огранак који ће се тиме бавити у сарадњи са регионалним партнерима, као и да се развијају нови гарантни инструменти.

Жарко Петровић из Програма Уједињених нација за развој (УНДП) сматра да су климатске промјене један од највећих и најзначајнијих изазова са којим се суочава наша планета, због чега је континуитет дјеловања за рјешавање тог проблема изузетно важан.

Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе Војводине која је организатор Форума рекао је да је овај форум наставак низа повезаних иницијатива у складу са европским регулаторним и економским трендовима, посљедњих година подржавала Покрајинска влада.

Он је нагласио да је Развојни фонд Војводине једина национална организација у поступку акредитације код Међународног зеленог климатског фонда са сједиштем у Јужној Кореји – организације која је настала на основу Париског споразума о климатским промјенама. Зелени климатски фонд, објаснио је, има новац који жели на глобалном нивоу да употријеби у функцији одрживог развоја и зелене енергије.

У име Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у раду Форума учествовао је в.д. извршног директора за финансије и управљање ризицима Ненад Мејакић.