Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на Самиту енергетике „СЕТ Требиње 2023“

Четврти Самит енергетике „СЕТ Требиње 2023“, са овогодишњим слоганом „Енергетска стабилност Западног Балкана“, окупио је у том граду више од 700 учесника.

Самиту, који се одржава од 22. до 24. марта присуствују и Златко Поповић, в.д. извршног директора за управљање портфељом и заједничке послове и Ненад Мејакић, в.д. извршног директора за финансије и управљање ризицима у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на отварњу самита да би у Требињу у наредне двије до три године требало да буде изграђен нови конгресни центар у коме би се одржавао Самит енергетике, будући да је постао регионално познат.

Додик је истакао да је питање енергетике постало доминантно и на овим просторима и у свијету, нарочито након што је почео сукоб у Украјини. Он је рекао да је руководство Републике Српске посвећено томе да обезбиједи довољно енергије и енергетских капацитета за снабдијевање свих грана привреде.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је Српска препознала своје потенцијале и да не треба занемарити велики интерес инвеститора, који својим новцем желе да граде капацитете на просторима Републике Српске.

„Ми видимо своју развојну путању у Републици Српској. Свака уложена марка у енергетици, производњи, преносу и дистрибуцији значи нову добит, нови развој и нову шансу“, нагласио је Вишковић.

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић изразио је наду да ће Самит енергетике у Требињу изњедрити важне закључке који ће бити прослијеђени доносиоцима одлука како би енергетски сектор на Балкану био још стабилнији и независнији.

„Све више је обновљивих извора енергије и у том смислу ће бити више и примјењивана смарт технологија, тако да радује да чујемо приједлоге рјешења компанија“, рекао је Петровић.

Он је рекао да Самит енергетике постаје регионални догађај, најзначајнији скуп стручних људи у области енергетике, додајући да су најважније теме овогодишњег окупљања немогућност преноса електричне енергије, декарбонизација, прозјумери и слично.

Самиту присуствује и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто који је поручио у обраћању да је реалност у случају Мађарске да је сигурно снабдијевање његове земље природним гасом без руских извора данас немогуће.

С њим у Требињу борави и делегација Владе Мађарске, као и представници компаније Lugos Renewables која гради соларни парк „Требиње један“.

Организатори Самита су Електропривреда Републике Српске, Град Требиње и предузеће “СЕТ“.