Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС на Самиту енергетике у Требињу

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске била је учесник трећег Самита енергетике „СЕТ Требиње 2022” (СЕТ), који је одржан од 16. до 18. марта у Требињу под слоганом „Енергетска сигурност Западног Балкана“.

Самиту су присуствовали Златко Поповић, извршни директор за управљање портфељом и заједничке послове и Ненад Мејакић, извршни директор за финансије и управљање ризцима.

Самит је окупио готово све челне људе електропривреда из региона, најистакнутије представнике енергетске струке – од државних секретара, ресорних министара, главних директора електропривредних предузећа земаља Западног Балкана, до представника компанија, научних институција, факултета, банака и шире пословне заједнице.

У десет одвојених панела учествовало је око 70 водећих стручњака из земље и региона. 

Теме овогодишњег СЕТ-а биле су декарбонизација енергетског сектора западног Балкана, улога електропривреда у транзицији енергетског сектора у региону, развој гасоводне инфраструктуре у региону у функцији безбједности снабдијевања.

На панелима се говорило и о поремећају цијена електричне енергије на тржишту, изазовима даље либерализације тржишта електричне енергије у региону, балансирању енергије из обновљивих извора у БиХ и региону, изазовима увођења система трговања емисијама (ЕТС), енергетској ефикасности, 4Д трендовима у енергетици, развоју инфраструктуре за електромобилност, успостављању обавезних резерви нафте и нафтних деривата.