Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС одобрила први кредит

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) одобрила је први кредит у износу од 500.000 КМ. Корисник кредита је предузеће "Фачо" д.о.о. из Челинца. Средства су одобрена из кредитне линије за предузећа и предузетнике а биће пласирана преко Балкан Инвестмент Банке. Намјена овог кредита је набавка обртних средстава за подршку извозу. Рок отплате кредита је 12 мјесеци са шест мјесеци грејс периода и каматном стопом од 5,03% на годишњем нивоу. "Фачо" д.о.о има 71 радника и планира додатно запошљавање.

Предузеће се бави производњом свих врста паркета као финалног производа. Једини у БиХ производи ламелни паркет и 14-милиметарски паркет. Предузеће већину своје производње извози на инострана тржишта, односно око 70% производње пласира на тржишта Италије, Белгије, Њемачке, Грчке и Србије.

Према Правилима пласмана кредита из Развојног програма за износе кредита до 50.000 КМ, одлуку о одобравању кредита доноси пословна банка преко које корисник аплицира за кредит. За износе кредита од 50.000 КМ до 500.000 КМ, одлуку о одобравању мора донијети пословна банка и кредитни одбор ИРБРС. За износе кредита преко 500.000 КМ, одлуку доноси пословна банка, кредитни одбор ИРБРС и кредитни одбор којег именује Скупштина ИРБРС.