Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС – Подршка развоју

Инвестиционо-развојна банка РС у протеклих годину дана приватизовала је 13 предузећа чиме је остварила прилив од девет и по милиона марака и капиталну добит од два и по милиона марака, изјавио је јуче министар финансија РС, Александар Џомбић, представљајући вршиоца дужности директора ИРБРС, Брану Ступара.

– Ступар је човјек од повјерења који ће успјешно замијенити претходног директора ИРБРС, Јасминка Јотића, који је, због добре пословне понуде, прешао у Делта Генерали осигурање – рекао је министар Џомбић. Он је истакао да Ступар има пуну подршку Владе РС, те да је одличан избор који ће наставити да развија Инвестиционо-развојну банку РС.

Ступар, који функцију в.д. директора ИРБРС обавља од првог августа, рекао је да ће наставити да испуњава стратешке циљеве задате законом и утврђене стратегијом ИРБРС.

– Наша одговорност и обавеза јесте да ефикасно управљамо јавним средствима и остваримо важне ефекте у развоју и запошљавању, прије свега у интересу шест фондова којима управљамо, те да водимо рачуна о капиталу и покушамо да га увећамо – истакао је Ступар. Он је додао да је од 222 милиона марака колико је планирано да се пласира у овој години, 85 милиона марака већ пласирано путем кредита, док је 21 милион марака пласиран кроз хартије од вриједности. Према његовој процјени, ИРБРС ће испунити овогодишњи план 70 одсто. Када је у питању реализација кредитних линија, најбоље се пласирају кредитне линије за предузетнике и предузећа, као и стамбени кредити, док најлошији интерес влада за старт-ап кредите, односно кредитну линију за покретање пословних активности.

– Након анализе досадашњих активности управа Инвестиционо-развојне банке донијеће одређена рјешења када су у питању кредитне линије које су најмање интересантне. Осмог августа саопштићемо имена још 25 предузећа која ће се продавати на берзи, путем аукције – најавио је Ступар.

Минситар Џомбић је подсјетио да су многи имали дилеме у периоду оснивања Инвестиционо-развојне банке РС, прије двије године, те да је данас свима јасно да се ради о успјешном пројекту. Изражавајући жаљење због одласка претходног директора, Јасминка Јотића, који је један од креатора пројекта ИРБРС, Џомбић је рекао да ће финансијска институција и даље бити окосница привредног развоја РС.

 

Извор: Фокус