Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС подржала конференцију Удружења младих економиста

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске пружила је подршку Удружењу младих економиста Републике Српске за организацију друге конференције „Кноw Хоw – за отворени Балкан“, која је одржана јуче у Бањој Луци. На конференцији је разговарано о приликама и изазовима Отвореног Балкана, а порука са скупа је да би привреда и грађани БиХ имали велике бенефите од приступања овој иницијативи, која подразумијева слободно кретање капитала, људи, робе и новца.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да су већ видљиви бенефити ове иницијативе међу земљама чланицама, јер су повећале међусобно спољнотрговинско пословање за око 50 одсто. Он је подсјетио да је Влада Републике Српске још 2020. године покренула иницијативу да се БиХ придружи “Отвореном Балкану”.

“Представници ЕУ овдје више заговарају Берлински процес, али не видим зашто ти процеси не би упоредо ишли, јер у коначници сви представљају оно што сви желимо – пут ка ЕУ”, рекао је Клокић новинарима.

Министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић истакао је да циљ иницијативе није изостављање Сарајева, већ међусобно економско повезивање на добробит грађана и БиХ и земаља чланица „Отвореног Балкана“.

„Ово је тренутак када Балкан мора да се економски повеже, морамо да укинемо непотребне граничне процедуре, јер само тако можемо да генеришемо нове инвестиције, повећавамо промет људи и роба и подигнемо стандард становништва“, поручио је Момировић.

Предсједник Савеза привредних комора Сјеверне Македоније Трајан Ангеловски рекао је да су бирократске процедуре оптерећење за привредно пословање, те констатовао да је након приступања овој иницијативи између Србије и Сјеверне Македоније увелико олакшан проток и робе и људи, али да има простора за додатно унапређење.

“Сви желимо у ЕУ, али прво морамо радити са нашим комшијама, а потом и са земљама ЕУ”, истакао је Ангеловски.

Организатор конференције је Удружење младих економиста Републике Српске, а предсједник овог удружења Борислав Мандић очекује да БиХ приступи овој иницијативи, чији су бенефити очигледни.

Конференцији су присуствовали министри у Влади Републике Српске, представници привредног и друштвеног живота Републике Српске, као и делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.