Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС присуствовала демонстрацији ГИС система у Влади РС

У Конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске одржана је демонстрација и презентација географских информационих система (ГИС), на којој су испред Инвестиционо-развојне банке присуствовали Душко Глувић, директор за заједничке послове, Драгољуб Ковић, руководилац ИТ одјељења те Жељко Зрнић, администратор система.

Иницијатива за ову активност је произашла из декларисаних циљева Владе Републике Српске који се тичу унапређења јавне управе и повећања ефикасности јавног сектора. Као један од кључних фактора у остваривању постављених циљева препозната је дигитализација, те су на догађају представљене главне карактеристике информационог система, као и примјери добре праксе из Србије, Хрватске, Федерације БиХ и других држава свијета. Теме које су обрађене су се тицале начина примјене дигитализације и 4К модела (комуникација, колаборација, кооперација, координација), прикупљања, обраде и објављивање података (дигитални атлас и дигитални близанци), те начини кориштења ГИС платформе у ванредним околностима и управљање у катастрофама и епидемијама. Кроз различите примјере и искуства су представљени ефекти увођења система и начина на који се исти одразио на дјеловање институција које су га имплементирале.

С обзиром да Инвестиционо-развојна банка Републике Српске настоји да прати трендове и константно разматра начине унапређења пословања, како би била у корак са свим свјетским трендовима, ова презентација је и те како била корисна.