Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС промовисала инвестиционе профиле Републике Српске у Привредној комори Руске Федерације

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, у чијем саставу је и амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија, посјетила је данас Привредну комору Руске Федерације у Москви, гдје су представљени инвестициони потенцијали Републике Српске и наших градова и општина.

Тиме је и званично руским привредницима и инвеститорима представљен инвестициони профил Републике Српске и инвестициони профили градова и општина Републике Српске, у којима су на једном мјесту комплетирани сви привредни потенцијали Републике Српске и олакшан приступ информацијама заинтересованим инвеститорима.

Договорено је да буде потписан и меморандум о сарадњи Привредне коморе Руске Федерације и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Током разговора наглашено је да Република Српска има посебно значајан потенцијал за улагање у енергетски и дрвопрерађивачки сектор, област металне обраде, производње хране, као и сектор информационих и комуникационих технологија.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац нагласио је да је ИРБРС, осим важне улоге у промоцији инвестиционих могућности Републике Српске, такође и продужена рука за директну сарадњу заинтересованих инвеститора са Републиком Српском, као и нашим градовима и општинама. Он је објаснио да ИРБРС пружа комплетну стратешку подршку која је потребна за реализацију потенцијалних пројеката за улагање у Републику Српску.

Амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија рекао је да је сарадња са руским привредницима веома важна за Републику Српску, поготово имајући у виду чињеницу да БиХ захваљујући представницима Републике Српске у заједничким органима у БиХ, није увела санкције Руској Федерацији.

Представници Привредне коморе Руске Федерације показали су посебан интерес за улагање у Републику Српску и нагласили да Руска Федерација шири улагања у пријатељским земљама.

Директор Сектора за пројекте и инвестиције у Привредној комори Руске Федерације Кирил Баранов нагласио је да Привредна комора Руске Федерације у свом саставу има 155 регионалних комора и да ће све информације о потенцијалима Републике Српске прослиједити широм Русије.

Обострано је изражена нада да је данашњи састанак увод у интензивну привредну сарадњу Републике Српске и Руске Федерације.

Делегација ИРБРС упутила је позив представницима Привредне коморе Руске Федерације за учешће на Другој инвестиционој конференцији „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“, која ће бити одржана почетком септембра у Приједору. Конференција ће окупити домаће и стране инвеститоре, пословну и научну заједницу, те доносиоце одлука на различитим нивоима власти Републике Српске и региона и биће у потпуности бити посвећена директним инвестицијама у Републику Српску.

Посјетом Руској Федерацији Инвестиционо-развојна банка Републике Српске наставља са активностима снажне промоције потенцијала Републике Српске, чији је циљ већи прилив квалитетних директних страних улагања у Републику Српску, нова запошљавања и јачање привредног амбијента.

У склопу ових активности ИРБРС је током јуна боравила и у Бечу, гдје су инвестиционе могућности представљене угледним аустријским привредницима и представницима наше пословне дијаспоре. Након посјете Бечу Републику Српску су већ посјетиле двије групе заинтересованих аустријских инвеститора.

Делегација ИРБРС наставља посјету Руској Федерацији. У наредним данима планирани су званични састанци са губернатором и руководством области Нижњег Новгорода, Привредне коморе Нижњег Новгорода и руским привредницима.