Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС промовисала инвестициони потенцијал Републике Српске привредницима Нижњег Новгорода

Посјетом Привредној комори Нижњег Новгорода делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске наставила је посјету Руској Федерацији, у склопу снажне промоције потенцијала за улагање у Републику Српску.

Делегација коју предводи в.д. директора ИРБРС Дражен Врховац, а у чијем саставу су и амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија и почасни конзул БиХ у Нижњем Новгороду Игор Подколзин, промовисала је данас инвестициони профил Републике Српске и инвестиционе профиле наших градова и општина потенцијалним инвеститорима, као и представницима извршне и законодавне власти Нижњеновгородске области.

Промоцији је присуствовало више од 20 представника најважнијих компанија Нижњег Новгорода, једне од привредно најразвијенијих регија у Руској Федерацији. Они су исказали велики интерес и за нашу промоцију и за улагање у Републику Српску, уз нагласак на развијене међусобне пријатељске односе регије Нижњег Новгорода и Републике Српске.

Током разговора са руским привредницима наглашено је да Република Српска има посебно значајан потенцијал за улагање у енергетски и дрвопрерађивачки сектор, област металне обраде, производње хране, као и сектор информационих и комуникационих технологија.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац нагласио је да је ИРБРС институција која, осим промоције потенцијала, пружа и комплетну стратешку подршку потребну за реализацију пројеката за улагање у Републику Српску.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је дан раније инвестициони потенцијал Републике Српске промовисала у Привредној комори Руске Федерације у Москви, која у свом саставу има 155 регионалних комора широм Русије. Договорено је да по повратку делегације ИРБРС у Републику Српску буде припремљен, а потом и потписан меморандум о сарадњи Привредне коморе Руске Федерације и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Такође, предложено је да такав меморандум, који би дефинисао детаље потенцијалне будуће сарадње, буде потписан и посебно са Владом Нижњеновоградске области.

Делегација ИРБРС упутила је позив и московским, али и привредницима Нижњег Новгорода за учешће на Другој инвестиционој конференцији „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“, која ће бити одржана почетком септембра у Приједору.

Представници Владе Нижњеновгородске области и инвеститори исказали су интерес за скори долазак у Републику Српску, чиме би био остварен директан контакт са нашим привредницима, што је и циљ наше промоције инвестиционих потенцијала.

Инвестициона конференција „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“ ће окупити домаће и стране инвеститоре, пословну и научну заједницу, те доносиоце одлука на различитим нивоима власти Републике Српске и региона и биће у потпуности бити посвећена директним инвестицијама у Републику Српску.

Посјетом Руској Федерацији Инвестиционо-развојна банка Републике Српске наставља са активностима снажне промоције потенцијала Републике Српске, чији је циљ већи прилив квалитетних директних страних улагања у Републику Српску, нова запошљавања и јачање привредног амбијента. У инвестиционом профилу Републике Српске и инвестиционим профилима градова и општина Републике Српске на једном мјесту су комплетирани сви привредни потенцијали Републике Српске и олакшан приступ информацијама заинтересованим инвеститорима.

У склопу ових активности ИРБРС је током јуна боравила и у Бечу, гдје су инвестиционе могућности представљене угледним аустријским привредницима и представницима наше пословне дијаспоре. Након посјете Бечу Републику Српску су већ посјетиле двије групе заинтересованих аустријских инвеститора.

Делегација ИРБРС наставља посјету Руској Федерацији. За сутра су планирани сусрети са губернатором Нижњеновгородске области, представницима законодавне власти ове регије, као и полагање цвијећа на вјечни пламен у Кремљу.