Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС прославила 15. рођендан

Уз присуство предсједника Владе Републике Српске, министара, послодаваца, привредника, представника финансијског и банкарског сектора Инвестиционо-развојна банка Републике Српске прославила је 15. рођендан.

Главна порука са којом су сагласни и Влада Републике Српске, послодавци и наше руководство – Инвестиционо-развојна банка Републике Српске оправдала је своје постојање.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је ИРБРС оставила неизбрисив траг у друштвено-економском животу Републике Српске, што је посебно показано у времену пандемије вируса корона.

„Показали смо да смо ослонац привреди, становништву и Републици Српској. ИРБРС је заједно са Владом помагала привреди и становништву разним мјерама, грејс периодима, мораторијумима на кредите и других олакшицама“, рекао је Врховац.

Он је подсјетио да је ИРБРС постала препознатљива по повољним стамбеним кредитима за становништво.

Он је рекао да ће до краја године ИРБРС наставити са праксом обиласка регионалних центара, с циљем идентификовања потреба локалног привредног развоја и проналажења адекватних рјешења за привредне и друге проблеме. Врховац је подсјетио и на значај овогодишње Прве инвестиционе конференције “Инвест Српска”, која је била одговор на изазове у постпандемији вируса.

Врховац је најавио да би почетком наредне године требало да добијемо и инвестициони профил Републике Српске, као и да је циљ ове банке да и даље доприноси кључним економским кретањима у Српској.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Инвестиционо-развојна банка оправдала све разлоге свог постојања, да је потребна Српској и да се мора ојачати ради наставка подршке привреди. 

Он је подсјетио да је ИРБРС до сада уложила више од 2,8 милијарди КМ у привреду, а посебно се истакла на плану стамбеног збрињавања младих брачних парова, што се показало као изузетна идеја.

„Циљ је да ИРБРС настави да ради што боље у интересу Републике Српске и њених становника“, рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да је ИРБРС више од 600 милиона КМ пласирала у хартије од вриједности привредних субјеката, те упутила више од пет милиона КМ грант средстава локалним заједницама за њихове пројекте.

Премијер је истакао значајну подршку ИРБРС привреди током пандемије вируса корона, наглашавајући да су мјере ИРБРС спасиле значајан број привредних субјеката и радних мјеста, као и да је захваљујући томе у Републици Српској постигнута рекордна запосленост.

Министар финансија Зора Видовић захвалила је ИРБРС за кредитни допринос привреди Републике Српске.

“ИРБРС је све вријеме радила да помогне и унаприједи бизнис у Републици Српској, али и помогне физичким лицима и младим брачним паровима да обезбиједе стамбени простор. Свему томе дајемо и даваћемо подршку из Владе с циљем да услови на том плану буду што повољнији”, рекла је Видовићева.

Она је додала да је у плану прекомпозиција ИРБРС, како би ова банка добила већа овлаштења, значај и послове. Видовићева је рекла да ће Влада покушати и да из других извора обезбиједи знатна и повољна средства која ће бити пласирана преко ИРБРС.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић рекао је да ИРБРС пласманом својих производа доприноси стварању што бољих услова за пословање у Српској, те да значај ИРБРС велики, поготово од избијања пандемије вируса.

“Као Влада смо, заједно са ИРБРС, допринијели да привреда остане витална и способна за даљи развој”, рекао је Петричевић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић рекао је да су послодавци највећи корисници кредита ИРБРС и захвалио за дугогодишњу сарадњу.

“Оснивање ИРБРС било је најзначајнија подршка државе послодавцима и многа предузећа су израсла на кредитима те банке”, рекао је Тривић и додао да ИРБ треба бити што снажнији.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац уручио је предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу и министарки финансија Зори Видовић захвалнице за подршку у раду ИРБРС.

Захваљујемо свима који су се данас придружили прослави нашег рођендана, као и за бројне жеље и честитке које су стигле на нашу адресу.