Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС са Арно Гујоном о пројектима у Републици Српској

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске разговарала је јуче у Београду са директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујоном о економском оснаживању локалних средина и могућностима сарадње на реализацији заједничких пројеката у Републици Српској.

Током разговора посебан нагласак стављен је оснаживање повратника, малих пољопривредника и сточара.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону о економском оснаживању локалних средина у Републици Српској Арно Гујон рекао је да већ постоји добро искуство са пилот пројектима за одрживи развој који су покренути прије двије године.

„У Босанском Петровцу смо подржали сточаре којима смо обезбиједили стеоне јунице, а подржали смо и пољопривреднике у Посавини и пчеларе у Грахову обезбјеђујући им помоћ у механизацији. Сличан пројекат смо успјешно спровели и прошле године на сјеверу Црне Горе. Зато вјерујем да можемо, једнако успјешно, да наставимо ове године са сличним пројектима у Републици Српској“, рекао је Гујон.

Делегација ИРБРС упознала је директора Управе са досадашњим резултатима на реализацији пројекта Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, путем којега је подржана реализација 69 пројеката у локалним заједницама широм Републике Српске, за шта је обезбијеђено 5,5 милиона КМ. Ова средства су одобравана на бесповратној основи.

Такође, било је ријечи и о могућностима заједничке реализације пројеката локалног развоја путем успостављеног Финансијског механизма којим управља ИРБРС. Оцијењено је како је постизање дугорочне одрживости овог Механизма у најбољем интересу даљег друштвено-економског развоја Републике Српске и њених локалних заједница. Договорен је наставак сарадње на дизајнирању модела подршке локалном економском развоју и оснаживању руралних средина у којем би, поред ИРБРС, учествовала и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

У делегацији ИРБРС у Београду су боравили Иван Видовић, в.д. извршног директора за правне послове и међународну сарадњу и Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу.