Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

ИРБРС смањила каматне стопе

Извор: СРНА

БАЊАЛУКА – Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске смањила је излазну каматну стопу према финансијским посредницима за 0,5 процентних поена, и тиме је заисти износ смањена излазна каматна стопа према крајњим корисницима, изјавила је данас директор ове банке Снежана Вујнић.

Она је рекла новинарима да је додатно уведено умањење каматне стопе за 0,3 одсто за младе предузетнике, као и да су лица са инвалидитетом уврштена у бенефитну групу код стамбених кредита.

“Када је ријеч о кредитима, оно што тренутно нудимо су кредити за почетне пословне активности до 50.000 КМ, са периодом отплате до седам година, уз грејс период до 12 мјесеци, а каматна стопа између 4,1 и 4,9 одсто, зависно од тога по ком основу се може остварити умањење каматне стопе”, додала је Вујнићева.

Она је напоменула да су у понуди и кредити за микробизнис у пољопривреди, такође, са максималним износом до 50.000 КМ и каматном стопом од 4,1 до 4,9 одсто, док је период отплате до 10 године уз грејс период до 36 мјесеци.

Према њеним ријечима, код кредита за предузетнике и предузећа максималан износ се креће до пет милиона КМ, са роком отплате до 10 година, у зависности од тога да ли се улаже и у основна и обртна средства.

“Рок отплате ових кредита ако се улажу у обртна средства је пет година, а ако се ради о комбинацији улагања у основна и у обртна средства, с тим да је учешће основних средстава најмање 30 одсто је до 10 година, грејс период до 24 мјесеца уз могућност продужења, а каматна стопа од 3,5 до 4,9 одсто”, додала је Вујнићева.

Она је навела да је још актуелна кредитна линија са Свјетском банком са максималним износом кредита по једном корисника до пет милиона КМ, гдје финансијске посреднике бира Свјетска банка, а излазна каматна стопа ИРБ-а је 1,9 одсто према финансијским посредницима, с тим да финансијски посредници могу да преговарају са корисником око каматне стопе.

Вујнићева је додала да ће током ове године бити доступна и кредитна линија која се тиче проширења групе корисника стамбених кредита која ће се пласирати из средстава Развојне банке Савјета Европе.

Извршни директор сектора за макроекономске анализе и планирања у ИРБ-у Иван Видовић рекао је да су средства те линије намијењена за куповину, изградњу и проширење прве стамбене јединице у износу од 100.000 КМ са роком отплате 20 година.

“Имају и нека специфична правила, као што су та да расположиви приходи по домаћинству не могу бити већи од 1.200 евра мјесечно, да површина стамбене јединице која се купује не може бити већа од 65 метара квадратних, а ако се гради, онда је максимум 92 квадрата”, навео је Видовић.