Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС спремна за сарадњу са највећим климатским фондом на свијету

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске спремна је за партнерство са највећим климатским фондом на свијету – Зеленим климатским фондом (GCF).

Ово је закључак данашњег састанка в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражена Врховца са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташом Кошарцем и експертом Зеленог климатског фонда за управљање пројектима Гораном Јањићем који је одржан данас у Представништву Републике Српске у Београду.

Током разговора о акредитовању ИРБРС за имплементациону јединицу Зеленог климатског фонда (GCF) договорене су активности у вези са заједничким наступом ИРБРС и Министарства на састанку са Фондом који ће бити одржан у септембру у сједишту GCF у Сеулу (Јужна Кореја).

Зелени климатски фонд дао је позитивне оцјене Инвестиционо-развојној банци Републике Српске за спровођење зелене агенде у Републици Српској. Оцијењено је да ИРБРС испуњава све стандарде и да је кредибилна институција за спровођење агенде на међународном нивоу. ИРБРС је добила препоруке да буде партнер у имплементацији средстава нашим привредницима за пројекте из области зелене енергије, декарбонизације, соларних електрана и слично.

„Још једном је потврђено да ИРБРС спроводи одговорну политику према Републици Српској. Препознати смо као респектабилна установа која може да задовољи стандарде највећих фондова на свијету“, рекао је в.д. директора ИРБРС Дражен Врховац.

Министар Кошарац рекао је да је ИРБРС, захваљујући одговорним политикама институција Републике Српске, препозната код међународних организација као кредибилан и релевантан партнер.

„Наш циљ је да подржимо напоре институција Српске у даљем развоју и јачању властитих капацитета“, рекао је Кошарац.