Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС стварни партнер домаћој привреди

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске стварни је и прави партнер привреди Републике Српске.

Ово је рекао је директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац током обиласка Прехрамбене индустрије „Сава Семберија“ у сриједу, 22. септембра.

Ову бијељинску компанију директор Врховац навео је као успјешан примјер сарадње, која ће бити настављена и убудуће.

Кад су прошле године због пандемије вируса корона имали проблема код производње и откупа сировина ИРБРС је пласирала овој компанији милион марака неопходних за наставак пословања. „Неколико пута смо долазили у контролу и врло смо задовољни поштовањем споразума и људском, коректном пословном сарадњом“, рекао је директор Врховац након разговора са директором „Саве Семберије“ Стевом Филиповићем.

Он је похвалио планове компаније и оцијенио да „Сава Семберија“ има јасну визију развоја, добар потенцијал који добро и користи, а истакао је да се њихова производња базира на кориштењу домаће сировине и да се инсистира на квалитету.

„ИРБРС ће и даље пратити све компаније које послују у Републици Српској, нарочито које базирају своју производњу на домаћим ресурсима“, рекао је директор Врховац.

Он је најавио да ће ускоро бити оперативна средства Свјетске банке која ће ићи посредством ИРБРС ка привредницима у Републици Српској, који су због пандемије вируса корона имали пад прихода у посљедњем кварталу више од 20 одсто, а средства би требало да буду оперативна крајем овог мјесеца.

Како је рекао, ИРБ је до сада у Бијељини пласирала више од 138 милиона КМ, што показује и значај Инвестиционе-развојне банке Републике Српске, али и значај Бијељине за ИРБРС.

„Подржали смо бројне пројекте из привреде и инфраструктурне пројекте као што су изградња канализације, водовода и расвјете и та подршка ће бити настављена“, рекао је директор Врховац.

Он је најавио и отварање пословнице Инвестиционе-развојне банке Републике Српске у Бијељини до краја године.

„На тај начин желимо да будемо што ближи нашим грађанима и привредницима и тиме дајемо јасан знак колико је Инвестиционо-развојној банци Републике Српске битна свака регија у Републици Српској“, рекао је директор ИРБРС.

Подсјетио је да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске до сада отворила пословнице у Источном Сарајеву и Приједору, а у октобру ће бити отворена у Требињу.

Приликом сваког отварања пословнице, објаснио је директор Врховац, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске организује састанак са привредницима те регије. Циљ је да Инвестиционо-развојна банке Републике Српске добије најбоље информације о њиховим проблемима, како би на крају године могла да изађе са новим сетом мјера директно у корист привредника.

„Од почетка пандемије ИРБ је била најквалитетнији партнер привредницима у превазилажењу свих тешкоћа које су их задесиле и стално смо разговарали са њима у смислу креирања што квалитетнијих мјера које би нашим привредницима биле највише на корист“, истакао је директор Инвестиционе-развојне банке Републике Српске.

Директор компаније „Сава Семберија“ у Бијељини Стево Филиповић похвалио је сарадњу са Инвестиционо-развојном банком Републике Српске и истакао да су им помогли у најтежем периоду.

„Без мјера Владе Републике Српске и ангажмана са ИРБРС у прошлој години ми не бисмо уопште ушли у производни процес због глобалних проблема изазваних пандемијом вируса корона“, навео је Филиповић.

Он је нагласио да је компанија све обавезе према Инвестиционо-развојној банци Републике Српске сервисирала на вријеме и изразио увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена.