Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС-Свјетска банка: Како ојачати конкурентност приватног сектора

Представници Свјетске банке заинтересовани су за сарадњу с ИРБРС на пројектима везаним за подршку развоја приватног и финансијског сектора.

Експерти из Свјетске банке су се нарочито интересовали за постојећа ограничења јачању конкурентности приватног сектора у Републици Српској,  како би се могли развити одговарајући програми. Такође, занимала их је улога и активности ИРБРС, са посебним освртом на пласирање средстава из Развојног програма РС (кредити и улагања у ХОВ).

Бране Ступар, директор ИРБРС, презентовао је основне информације о ИРБРС, а нагласио је и спремност да се у наредном периоду кредитне линије још више прилагоде потребама МСП, посебно за почетнике и микробизнис у пољопривреди (смањење каматне стопе и сарадња са великим предузећима која требају подршку за развој мреже коопераната).

Свјетска банка вољна је да понуди сарадњу ИРБРС у областима: промоције извоза, развоја индустријских зона, подршке МСП (кооперантима великих предузећа) у неразвијеним регијама, као и грантове за усклађивање рада предузећа (цертифицирање, налажење партнера). Корпоратизација и власничка улагања (еquity financing) су области које покрива њихова групација IFC.