Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС у Абу Дабију на највећем свјетском инвестиционом догађају

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске учествовала је на највећем инвестиционом догађају у свијету – Годишњем инвестиционом састанку „AIM Congress 2024“ (Annual Investment Meeting – AIM) који је у протекла три дана одржан у Абу Дабију (Уједињени Арапски Емирати).

Осим учешћа на конгресу делегација ИРБРС одржала је и билатералне састанке са представницима великих свјетских компанија на којима је представила потенцијале Републике Српске за улагање.

В.д. директора Дражен Врховац, који предводи делегацију ИРБРС, рекао је да је овај импозантни скуп, на којем учествују највеће свјетске компаније и највиши функционери многих земаља, прилика за успостављање изузетно важних контаката, за које се нада да ће резултирати квалитетним улагањима у Републику Српску.

„Посебно значајан сусрет имали смо са инвеститорима из Саудијске Арабије. Њих највише интересује гасификација Републике Српске и желе да улажу у тај пројекат. Потрудићемо се да организујемо састанак на нивоу Владе Републике Српске и заинтересованих инвеститора“, рекао је Врховац.

Он је нагласио и да је ИРБРС искористила боравак у Абу Дабију да позове стране улагаче на наш Други ИНВЕСТ ФОРУМ који ће бити одржан крајем године на Јахорини, заједно са Четвртом инвестиционом конференцијом ИНВЕСТ СРПСКА. На обједињеном догађају у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске очекујемо још већу посјету потенцијалних страних улагача којима ће бити представљени нови пројекти Владе Републике Српске.

Амбасадор БиХ у Уједињеним Арапским Емиратима Бојан Ђокић рекао је да је учешће ИРБРС на „AIM Congress 2024“, који окупља људе, различите индустрије и нове технологије са свих континената, изузетно важно и да сe нада да ће састанци које је ИРБРС одржала у протекла три дана бити изузетно плодоносни.

Бадр Буршиад (Badr Burshiad), оснивач и предсједник „Global Project Management Forum“ из Саудијске Арабије рекао је након састанка са делегацијом ИРБРС да у Републици Српској постоји много неискориштених потенцијала и да je сарадњу могуће успоставити на многим пољима.

Ова компанија упутила је позив Инвестиционо-развојној банци Републике Српске за учешће на њиховом пословном догађају у Ријаду.

Генерални секретар Савјета међународних инвеститора Уједињених Арапских Емирата  (UAEIIC) Јамал Бин Саиф Ал Јарван (Jamal bin Saif Al Jarwan) рекао је да је импресиониран презентацијом потенцијала Републике Српске и додао да вјерује да се може инвестирати у неколико области, међу којима су вода, дрвна индустрија и туризам.

„AIM Congress 2024“окупља инвеститоре, компаније и владине званичнике из цијелог свијета како би разговарали о могућностима и трендовима улагања, те обратили пажњу на основне изазове са којима се земље суочавају на свом путу ка развоју.

АИМ је водећа свјетска инвестициона платформа за креирање пословних идеја широм свијета. Намјера ове платформе је да подстакне позитивну промјену стварањем могућности за улагања, подржавањем солидарности и развојем економских односа међу народима, као и суочавањем са глобалним искушењима која имају дубок утицај на економски раст.

Први Годишњи инвестициони састанак одржан је 2011. године. У међувремену је израстао у догађај на којем учествују представници 174 земље, са више од 20.000 учесника и који окупља иноваторе и лидере глобалне економије. Овогодишњи конгрес окупио је 900 говорника унутар 449 панела.

Годишњи инвестициони састанак (АИМ) је инвестициона платформа која има за циљ да помогне земљама у развоју да привуку страна директна улагања и обезбиједи оквир за глобалну размјену о кључним принципима на којима се заснивају међународне инвестиционе политике, стратегије и праксе за одрживи развој ради постизања паметног и инклузивног глобалног раста.

Делегација ИРБРС другу годину заредом учествује на овом догађају на позив организатора. У делегацији ИРБРС су, осим в.д. директора Дражена Врховца, в.д. извршног директора за правне послове и међународну сарадњу Иван Видовић, в.д. извршног директора за управљање портфељом Златко Поповић и директор Сектора за промоцију страних инвестиција Зоран Талић.