Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС у Банском двору на “Балкан солар самиту”

Фото: РТРС

Дводневни „Балкан солар самит” посвећен промоцији зелене енергије и заштити животне средине отворен је у Бањој Луци. Самиту присуствује 50 еминентних стручњака и око 500 учесника из региона и шире. Ово је начин да се представе производи и услуге потенцијалним инвеститорима из различитих сектора обликујући чисту и паметну енергетску будућност.

Поред многобројних учесника Самиту присуствују и в.д извршног директора за управљање портфељом у Инвестиционо-развојној баци Републике Српске Златко Поповић и в.д извршног директора за заједничке послове и осигурање у ИРБРС Јелена Родић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић на отварању Самита рекао је: „ Електрична енергија је предуслов развоја и у наредном периоду више ће се улагати у обновљиве изворе уз заштиту животне средине“, он је додао да је дводневна конференција “Балкан солар самит” која се одржава у Бањалуци добра прилика да се добију одговори на кључна питања из ове области.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је одржавање “Балкан солар самита” у Бањалуци потврда да су препознате политике Републике Српске у развоју енергетског сектора. „То потврђује да су исправне политике и опредјељења руководства Српске да енергетика заузме адекватно мјесто да бисмо успјели да у задатим роковима Европске енергетске заједнице ускладимо нашу легислативу, прије свега када је ријеч о обновљивим изворима енергије. И да покажемо спремност за даљи развој енергетике, па и енергетске стабилности и безбједности, како Српске тако и Федерације БиХ“, додао је Кошарац.

Поред Предсједника Владе Републике Српске господина Радована Вишковића и Министра за спољњу трговину и економске односе БиХ господина Сташе Кошарца, свим присутнима обратило се још неколико еминентних личности из Републике Српске.

Циљ је да се на овогодишњем Самиту учесници размјену искустава и знања и дођу до потенцијалних рјешења која ће омогућити реализацију нових пројеката. Генерални покровитељ скупа је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара