Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS

ИРБРС у емисији „Други угао“ на РТРС

Извор: RTRS

Какве ће све посљедице на економије оставити сукоб Русије и Украјине, у садејству са пандемијском кризом, тешко је прогнозирати и у великим економским системима – сагласни су учесници емисије „Други угао“ на Радио-телевизији Републике Српске, у којој је учествовао и је Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Он је рекао да је у овом тренутку важно да се поред повољних средстава обезбиједе и кредитна средства у довољној количини, у довољном обиму, доступном привреди.

„Такође неопходно је сагледати и могућности да се изврши корекција и да се банке учине толерантним када је у питању кредитни ризик крајњих корисника, што је наравно сада посебно евидентно у условима када долази до погоршања, поготово у случају оних предузећа која су извозно оријентисана“, рекао је Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу ИРБ Републике Српске.

Постављено је питање колико смо зависни од енергената, житарица и минералног ђубрива.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, наглашава да би Европа требало да схвати величину проблема и повуче неке кораке.

„Свијет у оваквом статусу, без неких већих посљедица, може издржати још мјесец дана. Послије тога, када почне стајати једна фабрика за другом онда можемо доћи сви заједно у озбиљне проблеме. Имамо већ ситуацију да недостаје неких сировина, да су цијене хране не мало порасле што ће на крају и у самој Европи можда довести, нећу рећи до немира, али до неких одређених протеста грађана“, нагласио је Тривић.

Економиста Саша Стевановић каже да и није све тако црно.

„Оно што нас може на неки начин радовати је то што цијена енергената у Европској унији расте, а уколико знамо да половину електричне енергије коју произведемо ми извозимо, тако да када цијена тог извоза расте, видимо да је прошле године неких 150 милиона био већи извоз електричне енергије. Када то сведемо на цифре онда тај већи извоз електричне енергије ће на неки начин анулирати трошкове које имамо код већег увоза хране – рекао је Стевановић.