Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС учесник „Јахорина економског форума 2022“

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске била је учесник „Јахорина економског форума 2022“, који се одржава од 25. до 27. априла на нашој олимпијској планини. 

Златко Поповић, извршни директор за управљање портфељом и заједничке послове у ИРБРС учествовао је на панелу „Инвестиције и подстицаји у функцији одрживог развоја“. Уз ИРБРС на панелу су учествовали и министар пољопривреде, водопривреде и развоја Републике Српске Борис Пашалић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, генерални директор Рибњака Јањ Зоран Тепић и групацијски менаџер продаје SHP Палома Марио Блажевић.

Поповић је, између осталог, говорећи о мјерама за повећање конкуретности наше привреде причао и о кредитној линији ИРБРС за увођење нових технологија, са фиксном каматном стопом. Он је напоменуо да је посебна погодност управо фиксна каматна излазна стопа од 0,5% за набавку основних средстава – нове технологије, гдје је маржа финансијског посредника ограничена на 2,5 %, чиме је укупна каматна стопа за крајњег корисника максимално 3% фиксно.  

Главна тема скупа на Јахорини су глобални економски изазови и прилике, док су кроз 14 панела биле заступљене и регионалне теме као што су „Отворени Балкан“, регионална сарадња, те јачање конкурентности локалних заједница и локалне економије.

„Јахорина економски форум 2022“ одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Републике Српске и Савјета министара БиХ, а окупио је 550 учесника из десетак европских земаља.

Првог дана се говорило о темама шта нам доноси енергетска транзиција, перспективама тржишта радне снаге, дигиталним трансформацијама у функцији развоја националних економија, „Отвореном Балкану“, новом концепту туризма, индиректним порезима – новинама и изазовима и подацима за добре одлуке.

Други дан је, уз панел на којем је учествовала ИРБРС, посвећен и темама јачања конкурентности локалних заједница, тржишту осигурања, криптовалутама – дигиталном новцу за дигитално доба, зеленој транзицији, кризи и сивој економији. 

На завршном панелу „Регионална сарадња и економски развој“ учествују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијери Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић.