Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

ИРБРС учествовала у раду годишње Скупштине Европског удружења јавних банака (EAPB)

 

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, в.д. извршних директора Златко Поповић и Иван Видовић, као и директор Службе за заједничке послове Душко Глувић учествовали су у раду годишње Скупштине Европског удружења јавних банака (EAPB) која је ове године одржана у Варшави 29. и 30. јуна.

Скупштина је разматрала и усвојила планске документе Удружења за наредни период који предвиђају додатно динамизирање активности на пољу заговарања и подстицања сарадње развојних финансијских институција на реализацији пројеката од националног и транснационалног значаја, посебно у области инфраструктуре и зелене транзиције у складу са европском агендом.

Другог дана овог догађаја одржана је панел-дискусија о утицају глобалних трендова на трговинско финансирање. Том приликом представљен је извјештај Организације за економску сарадњу и развој (OECD) за унапређење извозно-кредитне подршке намијењене климатској и зеленој транзицији као и план Европске уније за извозну стратегију и олакшице код финансирања извозних активности.

Главни циљ овог догађаја јесте окупљање регулатора, развојно и извозно оријентисаних финансијских институција како би заједнички одговорили на потребе за реформом и идентификовали области у којима је потребна већа новчана подршка за омогућавање зелене транзиције и промоцију извоза. Будући да су велики дио чланица EAPB-а развојне банке које су уједно и извозно-кредитне агенције, као кључни пружаоци услуга извозног финансирања, ова тема је означена као приоритет у дјеловању.

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, која је чланица EAPB-а од јануара 2012, учешће у овогодишњој редовној Скупштини оцијенила је изузетно успјешним и корисним.

Чланице EAPB-a су највеће националне развојне банке Европе које сарађују и финансијски подржавају велике инвестиционе компаније. Сусрети са водећима људима европских банака били су од од изузетног значаја за промоцију потенцијала и улагања у Републику Српску као и за сагледавање могућности додатног позиционисања ИРБРС на домаћем финансијском тржишту, прије свега у дијелу који се тиче пружања подршке домаћим извозно орјентисаним предузећима.

Током боравка у Варшави, делегација ИРБРС састала се и са амбасадором Босне и Херцеговине у Пољској, њеном Екселенцијом госпођом Ковиљком Шпирић. Том приликом представљене су активности и најзначајнији резултати ИРБРС када је у питању подршка домаћем друштвено-економском развоју, а било је говора и о активностима које се проводе на привлачењу страних инвестиција и промоцији инвестиционог профила Републике Српске и јединица локалне самоуправе. Овом приликом договорена је сарадња на повезивању Банке са Пољском развојном агенцијом, привредним коморама и пословним удружењима, као и свим заинтересованим привредницима за улагања у Републику Српску. Амбасадорка је исказала пуну подршку досадашњим напорима које предузима ИРБРС те је позитивно реаговала и на позив за учешће на ИНВЕСТ ФОРУМУ који је планиран за септембар мјесец, а који организује Инвестиционо-развојна банка РС заједно са Владом Републике Српске.