Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Кампања по општинама почиње 30. јануара

Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) крајем мјесеца по општинама Српске почиње с презентацијама својих кредитних линија у циљу упознавања пољопривредника, предузетника, привредника и осталих грађана о начину и условима добијања кредитних средстава.

Прве презентације, како је потврђено, биће одржане 30. јануара у општинама Невесиње, Гацко и Источни Мостар, да би кампања послије обиласка свих локалних заједница завршила 21. фебруара у Бањалуци, Челинцу и Кнежеву/Скендер Вакуфу.

“На тим презентацијама ћемо представити све детаље кредитних линија с којима се заинтересована лица нису могла упознати преко медија”, казао је Зоран Поповић, портпарол ИРБ, додајући да ће у циљу што успјешнијег представљања у организацију бити укључени представници локалних заједница и Привредне коморе РС.

Потребу бољег упознавања јавности потврђује чињеница да у сједиште ИРБ у Бањалуци ових дана често долазе грађани тражећи кредите, иако је раније саопштено да ће се средства почети пласирати за мјесец дана и то преко комерцијалних банака и микрокредитних друштава.

У ИРБ подсјећају да они нису класична банка која има одјељење за послове са становништвом, већ да ће своја средства усмјеравати другим финансијским кућама код којих ће грађани и правна лица моћи аплицирати за подизање кредита.

“Судећи по позивима грађана, тражња за кредитима ће бити велика, можда дијелом и због тога што су у јавности створена нека нереална очекивања да се ради о бесплатним средствима и да ће постојати олакшице код обезбјеђења кредита”, оцјењује Поповић.

Он напомиње да ће за подизање кредита ИРБ, као и код постојећих кредита на банкарском тржишту, требати жиранти, као и испуњење свих других услова које одреде комерцијалне банке и микрокредитна друштва.

ИРБ је за ову годину обезбиједила кредитне линије за покретање бизниса, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузетнике и предузећа, станоградњу и локалне заједнице, укупне вриједности 287 милиона КМ.

Камате на кредите ће се кретати од четири до 7,36 одсто са роком отплате до 20 година, у зависности од њихове намјене.

 

Извор: Независне новине