Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Капитал на аукцији

Влада Републике Српске одлучила је да се капитал предузећа, која након ревидирања не буду имала статус стратешких, продаје путем берзе, рекла је јуче у Бањој Луци Драгана Тучић, извршна директорка Сектора за продају и реструктурирање Инвестиционо-развојне банке РС.

– Ако се буде радило о продаји пакета акција државног капитала у предузећима, онда ће се то радити путем аукције на берзи – рекла је Тучићева. Да би се омогућила оваква продаја предузећа извршена је и промјена правила продаје капитала на берзи, што подразумијева постављање услова и квалификационих критеријума за учеснике у аукцији.

– Тиме се обезбјеђује поштовање постављених услова, а сви учесници добиће могућност да дају свој налог на берзу, путем овлаштених берзанских посредника. Фактор је и цијена, па купац државног капитала у таквим условима постаје онај ко понуди највише новца – каже Тучићева.

Директор Бањалучке берзе, Милан Божић, каже да постоје добра искуства с оваквим начином продаје, јер је до сада око 150 нестратешких предузећа продато путем берзе, а новина ће бити само другачија правила продаје.
– До сада је била пракса да се предузећа најмање два пута покушају продати на лицитацијама, прије него што се изнесе на берзу. Сада тога више нема, иако се и продаја на берзи може сматрати једном врстом лицитације, само се ради о већој анонимности купаца – каже Божић.

Народна скупштина је у септембру прошле године дала задатак Влади РС, да изврши ревидирање листе стратешких предузећа и те активности су у току. Одлуку о томе које предузеће постаје стратешко, а које не, доносе ресорна министарства. Предузећа су из области рударства, производње оружја, водоснабдијевања, телекомуникација, нафтне индустрије и електродистрибуције.

Према ријечима Вере Сајић, шефа Бироа Владе за односе с јавношћу, на листи стратешких предузећа налази се 26 колектива, али листа није усвојена, јер је Влада донијела одлуку да се листа усагласи с министарствима пољопривреде и привреде. Ова листа требало би да буде усвојена на идућој сједници Владе.

 

Извор: Фокус