Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Конференција “Инвест Српска” у служби републичког раста и развоја

Предстојећа конференција „Инвест Српска“ кроз четири актуелна панела бавиће се повећањем инвестиција и развоја извозних резултата у служби економског раста и развоја Републике Српске и како повезати те двије значајне теме.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац рекао је за Срну да ће конференција, у организацији Банке и уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, од 30. октобра до 1. новембра, у Бањи Врућица код Теслића окупити значајна имена из земље и региона.

„У ИРБРС нам је увијек интересантно да чујемо искуства других из политичког, финансијског и банкарског сектора, локалних заједница и академске заједнице. Слоган Треће инвестиционе конференције је “Наша визија = Српска”, што и јесте заједнички циљ свих нас – да унаприједимо наше активности и усмјеримо их на раст и развој Српске“, рекао је Врховац.

На првом панелу „Инвестиције и како до нових инвеститора“ доносиоци политичких одлука разговараће о значају инвестиција и начинима како осигурати њихов динамичан раст у свјетлу актуелних глобалних дешавања која утичу и на овдашњу привреду.

„Тема другог панела је “Изазови и потребе финансирања извоза”, гдје ћемо сагледати искуства финансијског и домаћег банкарског сектора. Извоз је актуелна тема која захтијева посебну пажњу, имајући у виду све економске бенефите које са собом носи интензивна и међународно препознатљива извозна активност“, објаснио је Врховац.

Трећи панел Конференције назван је „Локалне заједнице – право мјесто за улагање“, који је битан јер се инвестиције и реализују у општинама и градовима.

„Зато је увијек интересантно видјети шта локалне заједнице тренутно раде и шта могу боље да ураде када је ријеч о стварању још повољнијег амбијента за реализацију конкретних улагања“, рекао је Врховац.

Он је истакао да ће током Конференције од гостију из Србије, која је регионални лидер у привлачењу инвестиција, моћи да се чују препоруке шта је још потребно урадити да локалне заједнице буду активније када је ријеч о промоцији и реализацији инвестиционих пројеката.

Врховац је рекао да „Инвест Српска“ наставља да се бави актуелним дешавањима и потребама, суштински значајним за даљи раст и развој Републике Српске и просперитет њених грађана.

Он је подсјетио да су организацијом претходне двије инвестиционе конференције остварени резултати у промоцији инвестиционих потенцијала и подршке коју улагачима нуди Инвестиционо-развојна банка.

„Из бренда Инвест Српска настао је и први Инвест форум, велики догађај који је прошлог мјесеца одржан у бањалучком Банском двору, а гдје смо на једном мјесту окупили представнике власти, привреде, финансијских институција и инвеститора из чак 22 земље“, рекао је Врховац.

Врховац је нагласио да је тиме добијена јасна порука да је Српска препозната као мјесто гдје вриједи улагати.

„Успјеси и ефекти досадашњих инвестиционих конференција, заједно са премијерним ИНВЕСТ ФОРУМОМ, свједоче о исправности визије ИРБРС и вриједности догађаја као што је ИНВЕСТ СРПСКА“, оцијенио је Врховац.