Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Конзорцијум Независних и Интеграла купио три предузећа Гласа српског

Представници Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ) и конзорцијума компанија "Независне новине" и "Интеграл инжењеринг" потписали су јуче уговор о купопродаји три бањалучка предузећа из система "Гласа српског".

Уговор су потписали Јасминко Јотић, директор ИРБ-а, и Ангелина Ивановић, финансијски директор "Интеграл инжењеринга" у име заједничког купца.

Конзорцијум "Независних" и "Интеграла" је 49 одсто државног капитала у "Гласу Српске", те по 62 одсто у "Гласу српском – Трговина" и "Гласу српском – Графика", купио за 3,8 милиона КМ.

Купац се уговором, такође, обавезао на инвестирање 4,35 милиона КМ у наредне три године, задржавање 370 радника "Гласа" и запошљавање нових радника.

"Ово је добро одрађен посао који ће омогућити развој сва три продата предузећа из новинске дјелатности", изјавио је Јотић након потписивања уговора.

Ангелина Ивановић је казала да ће конзорцијум уговорену цијену уплатити за десетак дана те да ће радити на стабилизацији преузетих предузећа "Гласа" како би из зоне губитака постали профитабилни субјекти.

"На тај начин ће се отворити могућност да њихови радници имају бољи егзистенцијални статус, да предузећа створе предуслове за развој и да од свега тога имају корист локална заједница и купац", нагласила је Ивановићева.

Коментаришући планове за наредни период, она је казала да ће чланови конзорцијума покушати искористити предности свог присуства на цијелој територији БиХ, у Србији и Црној Гори како би дневни лист "Глас Српске" био дистрибуисао и на том подручју и тиме повећао тираж.

"У складу с тим треба очекивати побољшан квалитет и садржај дневног листа. Приоритети се односе и на освајање нових производа, прије свега у области графике, коју треба направити конкурентном на тржишту БиХ", казала је Ивановићева.

Антон Касиповић, потпредсједник Владе РС и представник државног капитала у "Гласу", склопљени уговор оцијенио је врло добрим аранжманом те истакао да је ИРБ обавила одличан посао укључујући процедуру којом се дошло до побољшања достављене понуде.

"За Владу је важно да су чланице конзорцијума препознатљиве на тржишту и имају потенцијал који може развијати ‘Глас’. Посебно нам је важно да судбина запослених у ‘Гласу’ буде што је могуће извјеснија и са што бољим пословним резултатима", казао је Касиповић.
 

 

Извор: Независне новине