Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Кредити ИРБРС међу најтраженијим у банкарској понуди

У Уникредит банци у Бањој Луци кажу да су током прошле године највише одобрили ненамјенских готовинских кредита, чији је рок отплате у просјеку десет година.

Најтраженији кредити у нашој банци су стамбени и ненамјенски готовински кредити, а одобравају се до износа од 40.000 марака – кажу у Уникредит банци и додају да каматна стопа на брзе кредите до пет година износи 13,49 одсто, на ненамјенске кредите до пет година 10,99 одсто, а на кредите од пет до десет година 11,49 одсто.

На стамбене кредите Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ), који се одобравају на период до 20 година, каматне стопе крећу се од 3,6 до 5,6 одсто. Ови кредити одобравају се у износу од пет до сто хиљада марака – рекли су у Уникредит банци.
У Хипо Алпе Адриа банци кажу да се најмањи износи одобравају за ненамјенске краткорочне кредите, а највећи за стамбене и хипотекарне.

Најниже каматне стопе су за стамбене кредите ИРБ-а које се крећу од 3,60 до 5,60 одсто – рекла је водитељ Одјељења за пословање са становништвом Хипо Алпе Адриа банке Љиљана Крсман.

Она је нагласила да тренутна просјечна каматна стопа на краткорочне кредите износи 8,93 одсто, а на дугорочне 8,71 одсто.
У НЛБ Развојној банци кажу да највеће интересовање становништва влада за ненамјенске и стамбене кредите, којих је током прошле године највише и одобрено.

Ненамјенски кредити одобравају се до износа од 20.000 марака, а износ стамбених кредита зависи од кредитне способности тражиоца кредита – истичу у овој банци и додају да каматне стопе зависе од врсте кредита, рока враћања, обезбјеђења и услова одобравања кредита.
Каматне стопе на кредите наше банке крећу се у распону од осам до 9,95 одсто, са изузетком стамбених кредита ИРБ-а на које се обрачунавају каматне стопе од 3,6 до седам одсто – додали су у НЛБ Развојној банци.

Задуженост

Према подацима Агенције за банкарство РС, у три квартала прошле године у банкама у РС пласирани кредити правним лицима износили су више од двије милијарде марака. Становницима Српске у истом периоду одобрено је око двије милијарде марака кредита. Просјечна задуженост за три квартала по становнику износила је 1.419 марака.

 

Извор: Глас Српске