Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Кредити поспјешили пословање фирми

Миленко Павловић, директор Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС изразио је задовољство пословањем предузећа "Новопром" из Модриче и "Фрукта Треид" из Дервенте, којима је ова банка одобрила укупно седам милиона КМ кредита, наводећи да те фирме представљају примјер јачања домаће привреде.

Предузеће "Новопром" добило је два милиона КМ за ревитализацију у стечају купљене фабрике "Хемија Модрича", а средства су инвестирана у производњу мијешаних ђубрива капацитета 100 тона на осам сати и линију за производњу битумена који се користи у изградњи путева. У овом предузећу кажу да су након преузимања фирме "Хемија Модрича", прије двије године, поред два милиона КМ добијених од ИРБ РС, инвестирали око 3,2 милиона из властитих извора.

"Са америчком компанијом ‘Дупон’ развили смо програм полимеризованог битумена. Употребом ове врсте битумена вијек путева траје и до четири пута дуже него у случају кориштења обичног битумена", казала је Савка Илић, технички руководилац у фирми "Новопрома".

Први човјек ИРБ РС је нагласио да је и циљ банке развој домаће привреде и јачање производних капацитета, наводећи да у производњи ђубрива и другим секторима хемијске индустрије има потреба за снажним домаћим произвођачем као што је "Новопром".

У "Новопрому" се надају да ће тржиште БиХ препознати њихову линију производа, те да ће, с обзиром на то да једини у БиХ производе врсту ђубрива КАН, подмирити 50 одсто домаће потрошње, која износи близу 100.000 тона годишње. Модричка фирма је уз ранијих 65 запослила још 12 радника од 14 на колико се обавезала приликом уговарања кредита са ИРБ РС.

У компанији "Фрукта Треид" из Дервенте, којој је у склопу двије кредитне линије одобрено пет милиона КМ, задовољни су сарадњом са ИРБ РС. Челници ове фирме истичу да им је први кредит од 500.000 КМ помогао у финансирању текуће производње, а да ће другим кредитом вриједним 4,5 милиона КМ финансирати планирано проширење производних капацитета.

"У склопу проширења производних капацитета планирамо и ширење досадашњег програма на производњу зачина и супа и увођење ХАЦЦАП стандарда у дијелу пакераја", казао је Душко Рељић, власник "Фрукта Треида".

Ово предузеће запошљава око 60 људи, а у складу са бизнис планом и кредитним уговором са ИРБ РС обавезало се на запошљавање још 20 људи.

"Веома је битно да, поред заштите и подстицања домаће производње, на овај начин иницирамо и развој пољопривредних газдинстава, која ће се бавити прикупљањем биља и осталих производа за финалну производњу", казао је Павловић.

ИРБ РС је до сада предузећима и предузетницима пласирала 301,94 милиона КМ.

  

Извор: Независне новине