Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Кредитом до развоја и нових радних мјеста

ШИПОВО – Шиповачки привредници до сада су искористили само 1,75 милиона марака кредита Инвестиционо-развојне банке РС. Одговорни у шиповачкој општини сматрају да су то симболична средства, ако се зна да код привредника за кредитне линије ИРБ-а постоје велике потребе.

Дрвна индустрија “Шипово” исказала је потребу за кредит од 2.132.00 марака за отварање нових производних програма. Ово предузеће тренутно запошљава 110 радника, а добијањем кредитних средстава ИРБ-а запослење треба да добије још педесетак радника.

– Наша општина у дрвопрерађивачком сектору има значајне ресурсе, а постоји двадесетак предузећа која се баве прерадом дрвета. Сматрамо да би сва ова предузеће требало да аплицирају за кредине линије ИРБ-а, јер би на тај начин оживјела своју производњу и помогла да се не доведе у питање опстанак Шумског газдинства “Горица” које има велике проблеме да обезбиједи продају дрвних сортимената – рекао је предсједник Скупштине општине Шипово Милан Ковач.

Директор АД Рудници бентонита “Соколац” Боро Ракита најавио је скори почетак радова на изградњи фабрике за прераду бентонита у Сокоцу.

– Вриједност пројекта изградње фабрике за прераду бентонита у Сокоцу износи око десет милиона марака. Већински власник, руска компанија, обезбиједила је око пет милиона марака, а идуће године биће нам потребно још пет милиона марака за набавку постројења и машина за производњу. Заинтересовани смо за средства ИРБ-а и аплицираћемо за њихове кредитне линије – рекао је Ракита.

Предсједник Удружења за смјештај на селу “Плива” Дуле Пиљић тврди да чланови овога удружења нису у прилици да користе кредитне линије ИРБ-а.

– Наше удружење бави се развојем сеоског туризма, али нисмо кредитно способни да учествујемо у “повлачењу” средстава ИРБ-а. Ова дјелатност не доноси значајан приход који би омогућио сервисирање кредита који бисмо добили. Зато би било добро да се на нивоу општине формира гарантни фонд, као гаранција за отплату ануитета за одобрене кредите код банака, јер је немогуће обезбиједити жиранте – тврди Пиљић.

 

Гарантни фонд

Привредници сматрају да би се гарантни фонд, као гаранција за одобрене кредине линије, могао обезбиједити од средстава које општина издваја за подстицај развоја малих и средњих предузећа.

 

 

Извор: Глас Српске