Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Мотор развоја Српске

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске јуче је прославила пет година постојања, па је том приликом у Музеју савремене умјетности РС одржан пријем за званице и додијељена признања за најбоље финансијске посреднике и кориснике средстава. Према ријечима директора ИРБРС, Миленка Павловића, ова институција је пласирала 920 милиона КМ пласираних средстава од чега 750 милиона КМ путем кредита и 170 милиона марака кроз хартије од вриједности.
 
– У ових пет година одобрено је 5.300 кредитних захтјева, сачувано је скоро 32.600 радних мјеста и отворено више од 4.700 нових. Оно што је важно јесте то да је сачувана економска стабилност финансијског и банкарског сектора чиме је сачувана привреда РС. Концепт ИРБ даје резултате. Поврат средстава из године у годину износиће око 90 милиона КМ, што омогућава континуитет даљих кредитних активности. Поред сопствених пронађени су нови извори финансирања, прије свега са Свјетском банком и Европском инвестиционом банком – рекао је Павловић и додао да ће ова банка од наредне године постати пуноправан члан Европске асоцијације јавних банака.
 
На јучерашњој церемонији додијељена су признања партнерима ИРБ и корисницима њихових средстава. Признање за изузетни допринос у пласману кредита ИРБ добила је Нова банка а.д. Бања Лука, која је пласирала 41 милион марака средстава ИРБ. Примајући признање директор, Милан Радовић, рекао је да је изузетно задовољан овим признајем као и сарадњом с ИРБ.
 
– Ово је трећина укупних пласираних средстава колико смо пласирали на тржиште што је веома значајно за нас као банку, али и за ИРБ – рекао је Радовић.
 
Признање за највећи број подржаних пројеката ИРБ добила је НЛБ Развојна банка, а први по пласираном износу и броју подржаних пројеката у категорији предузетника је "МКД Микрофин".
 
Признање у име предузећа која су користила средства ИРБ, добили су "Панифлекс" д.о.о и "Елас комерц".
 
Вања Ружичић-Пузигаћа, у име фирме "Елас комерц" истакла је да је ово предузеће, које се бави металском индустријом, подигло 700.000 КМ кредита за шта је купило савремену машину за производњу.
 
– Предузеће је оријентисано на извоз и нова опрема ће допринијети квалитетнијим производом и конкуретности на иностраном тржишту. Кредит је на седам година и био је најповољнији за нас у том моменту – рекла је она.
 
Јован Пандуревић, генерални директор фирме "Панифлекс", која се бави прерадом меса, рекао је да је задовољан признањем, а кредит који је подигла ова фирма износи 1.900.000 КМ.
 
– Сва средства смо искористили за повећање производних капацитета наше фирме и тешко да би опстали да није било ИРБ која се показала као добар пројекат – истакaо је Пандуревић.
 
За допринос развоја микробизниса у пољопривреди признање је добио власник фарме музних крава из Градишке Радомир Тошић, који је истакао да је задовољан кредитом који му је омогућио да прошири своју фарму.
 
– Подигао сам 50.000 КМ кредита и инвестирао сам у набавку опреме за мужу крава и тиме сам уштедио на радној снази и повећао производњу млијека – рекао је Тошић.
 
ИРБРС ће, како је јуче најављено, у наредној години пласирати око 170 милиона марака на тржиште од чега ће се око 23 милиона односити на кредите за младе брачне парове.
 
Извор: Фокус